Traian Basescu, declaratii despre amendamentele depuse la legea gratierii

Senatorul PMP, Traian Basescu, a anuntat, miercuri seara, ca a depus o serie de amendamente la proiectul legii gratierii, afirmand ca a fost motivat in demersul sau de faptul ca forma aflata in dezbaterea Parlamentului “are elemente de neconstitutionalitate” si de “lasitatea clasei politice”, relateaza stiripesurse.

„Eu pot sa nu obtin nimic. Nu vreau sa obtin nimic pentru mine, dar am am privit relativ atent la lasitatea clasei politice. Ma refer la o lege a gratierii care face orice numai gratiere nu, are elemente de neconstitutionalitate.

Efectele le vom vedea mai tarziu. Ceea ce eu propun prin amendamentele depuse la legea gratierii: indepartarea elementelor de neconstitutionalitate: se propune gratierea mamelor care sunt insarcinate sau care au in intretinere un copil de pana la 14 ani cu motivatia ca trebuie sprijinit copilul sa aiba mama langa el, dar se excepteaza mamele care au comis fapte de coruptie, asa ceva nu e posibil ca si copilul unei mame care a facut fapte de coruptie ori e acuzata de abuz in serviciu sau luare de mita, are dreptul sa aiba mama langa el pana la 14 ani, am convingerea ca un astfel de articol va fi respins de CCR pentru ca nu-i vorba de mama, de dreptul copilului pe care vrem sa-l ajutam prin legea gratierii.

Sunt negratiate foarte multe fapte pentru chiar codul penal sau codul fiscal dau variante de achitare. de exemplu: violarea de domiciliu. Se face strict la reclamatia partii vatamate. Luam prezumtia ca un tata a intrat in casa. A facut-o o singura data, nu e recidivist, eu cred ca poate fi gratiat mai ales ca exista posibilitatea ca mama sa retraga plangerea si atunci nu mai exista fapta penala.

Sau furt calificat, prevazut la art. 229. Furtul calificat, la lit B si C, ca impacarea din art 229 din codul penal inlatura raspunderea penala. Actiunea penala se pune in miscare la plangerea penala a persoanei vatamate, deci nu sunt automatisme, e un sir de legi care permite intelegerea partilor pentru inlaturarea faptei penale. Cred ca sunt fapte cu grad redus de pericol social atat timp cat insasi legea da dreptul la intelegerea partilor, nu vad de ce n-ar fi gratiate.

Avem problema recuperarii daunelor din acte de coruptie. Legea prevede ca pot fi gratiati aceia care intr-un fel sau altul au produs daune fara sa fi fost la fapte de coruptie daca acopera daunele intr un an.

E o lege care se adreseaza strict celor bogati. Eu am propus ca indiferent de tipul de fapta care s-a comis si a produs daune, fie ca e fapta care nu se incadreaza la fapte de coruptie sau fapta de coruptie sa se poata proceda la gratiere cu un angajament de a plati despagubirile timp de 3 ani.

Este oricum mai rezonabil decat un an, ca daca lasam doar un an si nu includem toate categoriile de fapte care au produs daune, atunci iar avem un regim discriminatoriu pentru cei care au produs daune dintr-un tip sau altul de fapte.

Despre asta e vorba in amendamentele pe care le-am propus si am avut in vedere cateva principii: primul e ca am trecut o perioada de tranzitie, au intrat in vigoare in 2014 noile coduri penale. Perioadele de tranzitie sunt asa cum sunt, cu costurile lor. Trebuie trasa o linie.

In al doilea rand: sunt excluse gratierile pentru fapte produse cu violenta, exclud gratierea celor care recidiveaza.”, a spus Basescu, la Digi24.

 

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *