Traian Basescu, lectii de politica pentru Iohannis

home camp2
home camp2
home camp2

traian-basescu 2Fostul presedinte, Traian Basescu i-a dat lectii de politica in direct lui Klaus Iohannis. Actualul sef al PMP i-a transmis sefului statului ca a gresit in momentul in care nu a argumentat refuzul pentru Sevil Shhaideh. Mai mult, Basescu spune ca a venit momentul unei discutii cu cartile pe fata intre Iohannis, Dragnea si cei din ALDE.

Traian Basescu a atras atentia ca presedintele “nu e un soi de notar”, care ar fi trebuit sa aplice pur si simplu propunerea PSD-ALDE. “Unii cred ca presedintele e un soi de notar. Adica vine Dragnea si spune Shhaideh, iar notarul-presedinte ia nota si face actele in consecinta. Nu asta e spiritul Constitutiei! Aici discutam de loialitatea fata de Constitutie. Presedintele avea obligatia sa recunoasca majoritatea formata. A recunoscut-o, ca si azi a spus «rog alianta PSD-ALDE sa vina cu o noua propunere». Aici ar fi necesara o consultare”, spune Traian Basescu, anunta stiripesurse.

Fostul presedinte a subliniat ca nu i-a sugerat lui Iohannis sa nu o nominalizeze pe Shhaideh ca premier si a comentat ironic comentariile privind o eventuala implicare a sa in refuzul sefului statului: “Eu sunt implicat si in faptul ca rusii au pus rachete S300 in Crimeea, in situatia din Coreea de Nord… Stiti ceva rau care nu e facut de mine in tara asta? Eu am avut doar exprimarile publice pe care le-am facut pentru electoratul meu, nu pentru Iohannis”. “Eu nu l-am auzit pe Iohannis sa explice pozitia politica, si aici a gresit. Pentru ca putea sa explice si sa nu mai dea loc de comentarii unora sau altora. Eu as fi tinut o conferinta de presa de doua ceasuri in care sa fi explicat cata dreptate am. Trebuie evitata o criza politica. Cei doi trebuie sa discute. Daca as fi fost in situatia de azi, sa spun public ca nu accept nominalizarea, primul lucru pe care il faceam – pentru ca nu discutam de ceva ce poate fi amanat – era sa il sun pe Dragnea – daca nu chiar inainte sa-l previn – si ii spuneam «batrane, hai la o cafea, sa gasim solutii». Se pare ca alunecam putin si pe o panta a orgoliilor. Doar prin consultari se poate evita respingerea unei a doua propuneri. Dar este dreptul lui Dragnea, nu al lui Iohannis, sa faca propunerea”, a punctat Basescu, la Romania TV.

Traian Basescu nu crede ca se va ajunge nici la alegeri anticipate, nici la suspendarea presedintelui: “Sunt convins ca amandoi se gandesc si vor lua decizia pentru a asigura stabilitate politica. Pentru ca doar ce s-au terminat alegerile, nu esti pe sfarsit de mandat. Trebuie sa gaseasca solutii. Nu conteaza cine suna primul, desi elegant ar fi sa sune presedintele, sa-l cheme pe Dragnea la consultari constitutionale”. Rugat sa comenteze scenariul privind o eventuala suspendare a presedintelui Klaus Iohannis pentru o perioada suficienta ca presedintele interimar, care ar urma sa fie Cain Popescu Tariceanu, sa nominalizeze premierul, care sa fie apoi votat de Parlament, Traian Basescu a raspuns: “Stiti cat ne-ar lua sa spalam manevra asta la Bruxelles? Cel putin 2-3 ani!”.

O eventuala propunere a lui Calin Popescu Tariceanu pentru functia de prim ministru ar fi, spune Traian Basescu, “ca si cum ai baga batul prin gard”. “Presedintele Iohannis a pus ca nu vrea oameni cu procese penale si nu oameni condamnati. Trebuie sa se evite situatiile astea. Trebuie o solutie inteligenta, trebuie evitat zbuciumul din mandatele mele”, a conchis Traian Basescu.

 

Print Friendly, PDF & Email
home camp 1
home camp 1
home camp 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *