TRĂIM VREMURI GRELE – Facturile uriașe la utilități afectează primăriile din Maramureș

Reclame home 1
Reclame home 1

Ultimele facturi la utilități dau mari bătăi de cap tuturor. Sunt primari care deja se plâng că nu au bani de unde să le plătească în condițiile în care încasările la bugetul local sunt mult mai mici decât ar fi nevoie. La care mai adăugăm și faptul că sunt mulți cei care nu își achită dările către bugetul local. Facturile la gaze și la curent au afectat pe toată lumea.

La Cavnic, potrivit celor spuse de către primarul orașului, Vladimir Petruț, facturile cu costul de funcționare a orașului Cavnic au crescut în ultimii doi ani cu circa 200/300% sau chiar cu 500% în cazul gunoaielor colectate de la populație.

„Bugetul orașului Cavnic a scăzut în această perioadă, impozitele locale au fost ajustate cu rata inflației sau cu cel mult 10% în cazul taxelor, în timp ce, costurile de funcționare s-au triplat. Dacă mai ținem cont și de faptul că toate aceste facturi se achită din bugetul local, adică din taxele și impozitele colectate de la populație, vom constata că nu putem achita aceste facturi, deoarece veniturile din impozite și taxe locale nu asigură nici 50% din aceste costuri. Numai în anul 2021 circa 40% din contribuabili (persoane fizice și juridice) nu și-au achitat obligațiile către bugetul local. Totul se face cu bani, nu cu povești, basme sau minciuni. Începând cu acest an, am înregistrat sub 5000 de locuitori, iar în acest moment avem circa 200 de agenți economici mici, comparativ cu alte localități”, spune el.

La Moisei, primarul Grigore Tomoiagă spune că deocamdată nu au venit facturi cu prețul nouă, însă foarte mulți bani sunt de achitat pe tot ceea ce înseamnă deszăpezire. La Borșa, primarul Ion Sorin Timiș spune că deocamdată facturile nu au venit cu noile tarife, însă facturi uriașe de achitat sunt pentru deșeurile din oraș.

Dragoș HOJDA

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2