TRANZACȚIILE IMOBILIARE – Ce se cumpără și ce se vinde în Maramureș. Zonele căutate din județ

În Maramureș se cumpără și se vinde orice. Interes mai mare au terenurile care sunt fezabile pentru diferite construcții, iar la locuințe trecere mare au cele nou-construite. Ovidiu Ștefan, directorul OCPI Maramureș, spune că aceste tranzacții imobiliare manifestă o tendință de creștere doar în anumite perioade din an, în rest trendul fiind absolut unul normal.

„În aceste prime nouă luni din acest an, tranzacțiile imobiliare, atat în ceea ce privește locuințele, cat și terenurile cu sau fără construcții, au păstrat un trend relativ normal similar cu ceea ce a a fost anul trecut. În perioadele de vară au manifestat ușoară creștere, de înțeles fiindcă vin concetățenii noștri din străinătate și încearcă atunci să își rezolve și problemele de natură imobiliară, cu o scădere pe final de iarnă, început de primăvară. Pe piață se caută orice, în funcție de interesul cetățenilor. Cea mai mare trecere au terenurile din intravilan sau din zona construibilă, cat și locuințele gata construite. Dar se cumpără și terenuri din extravilan, zona agricolă, zona arabilă în special. Dar asta nu înseamnă că terenurile cu vegetație forestieră sunt excluse de la aceste tranzacții. Și acestea manifestă un interes în anumite zone din județul nostru pentru anumiți investitori. Se vinde și se cumpără orice, cu ușoare creșteri pe zona terenurilor din intravilan și a terenurilor construibile sau fezabile a fi construibile în viitorul apropiat ca urmare a eventualelor informații pe care le au diverși cetățeni privind modificarea PUG-urilor UAT-urilor sau alte motive.

La locuințe trendul ascendent se manifestă la locuințele nou-construite, iar pentru locuințele vechi avem o ușoară stagnare. Se vinde și se cumpără mai mult în zonele din imediata vecinătate a marilor aglomerări urbane, deci Baia Mare și zonele din jurul Băii Mari sunt cele mai căutate. În Baia Mare terenurile sunt puține, unicele terenuri libere care pot fi alocate dezvoltării imobiliare sau industriale sunt cele din imediata vecinătate a Băii Mari și pe măsură ce timpul trece, vanzările au cunoscut un trend ascendent și raza de extindere a zonelor de interes a crescut. Dacă acum 10 ani discutam de interes în zona din imediata apropiere a Băii Mari, comunele Recea sau Tăuții Măgherăuș, acum deja discutăm de zone ceva mai îndepărtate, situate la 30-40 km de municipiu”, precizează Ovidiu Ștefan.

Directorul OCPI Maramureș spune că în tranzacțiile imobiliare dezvoltarea zonei de nord a județului, zona Vișeu-Moisei-Borșa, se simte în special în două perioade ale anului, respectiv lunile de vară iulie și august și undeva decembrie-început de ianuarie, respectiv în perioada Paștelor ortodoxe în general.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu