Trei mari metropole au anuntat lansarea unui nou sistem de control al emisiilor poluante ale vehiculelor

Primarii Parisului, Londrei si Seulului au anuntat miercuri, 29 martie, in timpul unui eveniment organizat in capitala franceza, lansarea unui dispozitiv experimental de notare a vehiculelor in functie de emisiile lor poluante, ca noua masura in lupta impotriva incalzirii globale si a poluarii aerului, informeaza Liberation si CNews Matin, transmite AGERPRES.

Proiectul, numit Air’évolution, este un sistem de notare a vehiculelor ”in functie de emisiile lor reale de particule poluante”, in scopul de a ”permite cetatenilor sa stie in fine impactul real asupra mediului al vehiculelor pe care le cumpara si pe care le conduc”, potrivit unui comunicat difuzat la sfarsitul intalnirii.

Lansat in cadrul C40 (Cities Climate Leadership Group), organizatie ce reuneste 90 de orase interesate sa actioneze pentru a proteja mediul, a carei presedintie este detinuta timp de trei ani de primarul Parisului, Anne Hidalgo, dispozitivul va fi aplicat si in alte orase, cum ar fi Madrid, Mexico City, Milano, Oslo si Tokyo.

Sub responsabilitatea ONG-ului ICCT (The International Council on Clean Transportation), in urmatoarele saptamani vor fi instalati senzori mobili pe strazile oraselor vizate si pe diferite modele si marci de vehicule ce vor fi testate. Fiecare model va primi o nota, calculata ”in functie de totalitatea poluantilor pe care ii emite intr-o situatie reala, adica in circulatie”. Adica exact invers decat se practica astazi in Uniunea Europeana, unde sistemul de notare nu evalueaza decat anumiti poluanti si se bazeaza pe teste de laborator.

”Emisiile efective ale vehiculelor utilizate se dovedesc a fi de pana la 15 ori mai mari decat cele constatate in timpul acestor teste” (de laborator), spune primarul Parisului.

Aleasa pariziana critica lipsa de fiabilitate si de transparenta a testelor efectuate in prezent in laborator, precum si recentele scandaluri ”dieselgate”.

Notele primite de fiecare model in cadrul proiectului ”Air’volution” vor putea fi consultate de public pe internet, astfel incat acest sistem ”transparent” va informa orice nou cumparator sau proprietar cu privire la gradul exact de emisii ale (viitorului) vehicul.

”Air’évolution” va fi disponibil la sfarsitul anului 2017, informeaza cnews.fr.

Anne Hidalgo, Sadiq Khan si Won-soon Park spera astfel sa incurajeze producatorii auto — cu care au avut o intalnire pe acest subiect la 27 martie — sa investeasca in tehnologii mai curate.

In Paris, vehiculele sunt deja obligate de la 1 ianuarie sa circule cu vinieta Crit’Air, care le clasifica in functie de nivelul lor de emisii poluante, iar masinile diesel fabricate inainte de 1997 nu au dreptul sa circule.

In capitala britanica, masinile cele mai poluante vor plati din octombrie o taxa suplimentara pentru a avea acces in centrul orasului si se prevede ca Londra sa devina pana in 2020 o zona de trafic cu ”emisii ultra-scazute”.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1