Trei zile de doliu national in Serbia

Reclame home 1
Reclame home 1

Autoritatile sarbe au decretat marti trei zile de doliu ca urmare a celor mai grave inundatii si alunecari de teren de peste un secol din Balcani, care s-au soldat, potrivit ultimului bilant, cu 47 de morti in regiune, relateaza Reuters si DPA citate de Agerpres.

Premierul sarb, Aleksandar Vucic, a anuntat ca numai pentru orasul Obrenovac, situat la sud-vest de Belgrad, bilantul este de 14 morti, din totalul de 21 de victime in Serbia. Obrenovac a ramas practic fara locuitori ca urmare a evacuarilor efectuate de catre armata si politie.

In Bosnia s-au inregistrat 24 de morti, iar in Croatia — doi. Majoritatea pagubelor din cele trei tari au fost provocate de raul Sava si de afluentii sai.

Belgradul se pregatea marti pentru o viitura pe Dunare, care se asteapta sa provoace inundatii in amonte de capitala si sa atinga punctul culminant joi si in zilele urmatoare, potrivit Institutului sarb de hidrometeorologie (RHMZ), citat de DPA.

La centrala ”Nicola Tesla” din Obrenovac, ce furnizeaza jumatate din energia electrica a tarii, situatia s-a ameliorat si pare sa fie exclus orice pericol.

La centrala electrica pe carbune din Kostolac, la est de Belgrad, voluntari si salariati incearca sa intareasca barierele de aparare impotriva inundatiilor, noteaza DPA.

La frontiera dintre Serbia si Bosnia, primarul din Mali Zvornik a declarat ca ”o colina intreaga” erodata de ploi ameninta sa se prabuseasca in raul Drina, care se varsa in Sava, un afluent al Dunarii.

In nordul Bosniei, Sava a rupt in cursul noptii trecute barajele din saci de nisip ridicate de urgenta de catre echipele de salvare si apele sale au invadat mai multe sate din apropiere de orasul Orasje.

Potrivit autoritatilor de la Sarajevo, citate de Reuters, peste un milion de persoane, adica un sfert din populatia tarii, sunt afectate de inundatii si alunecari de teren.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole