Reabilitarea DJ 182B, sector Coas (int.DJ 182C) – Remeti pe Somes (int. DJ 108E), Tronsonul Somcuta Mare (int.DN 1C) – Remeti pe Somes (int. DJ108E) s-a finalizat, iar lucrarea a costat 28.909.648,25 lei (fara TVA), din care constructii+montaj: 26.998.835,26 lei (fara TVA). Lungimea totala a drumului este de 14.366 km, de la intersectia cu DN1C pana la racordul cu rampele podului, peste raul Somes din localitatea Ulmeni, aflat in executie.
Durata contractului de proiectare si executie a lucrarii a fost de 360 zile, din care 180 de zile a fost etapa de proiectare si obtinere a autorizatiei de construire si 180 zile etapa de executie a lucrarilor. Ordinul de incepere pentru proiectarea si executie lucrarilor a fost emis in data de 4 ianuarie 2019, lucrarile efective incepand la data de 10 iunie 2019 incheindu-se in 20 decembrie 2019.
Lucrarile executate, conform proiectului tehnic si autorizatiei de construire, arata ca pe aproximativ toata lungimea drumului s-a adoptat sistem rutier ranforsat cu casete pe zonele de largiri, iar pe zonele unde structura rutiera existenta nu era corespunzatoare s-a prevazut sistem rutier nou. Totodata, au avut loc largiri de fundatie si reparatii structurale, au fost executate dispozitive pentru asigurarea scurgerii si evacuarii apelor pluviale, s-au realizat lucrari de reparatii la podul peste paraul Tulghies, dar si amenajarea intersectiilor cu drumurile laterale si accesele catre proprietati, executare alveole pentru statiile de autobuz, realizare marcaj si semnalizarea rutiera, montare parapeti de siguranta, amenajarea trecerii la nivel cu calea ferata si lucrari de relocare retele.
Finantarea acestui obiectiv a fost in cea mai mare parte din fonduri guvernamentale gestionate de Ministerul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei pentru finantarea proiectelor locale de dezvoltare prin realizarea unor lucrari de infrastructura rutiera, aprobat prin O.U.G. nr.28/2013 – Programul National de Dezvoltare Locala (PNDL).
La ora actuala judetul Maramures are aproximativ 850 de kilometri de drum judetean, iar din 1992, de la infiintarea Consiliului Judetean si pana in 2016, s-a reusit reabilitarea a doar 56 de kilometri de drum judetean. In ultimii ani au fost deschise santiere pe 200 de kilometri de drum judetean, in valoare de peste 100 de milioane de euro, iar primul din cele sase santiere deschise tocmai s-a finalizat.
Foto-arhiva//ZiarMM.ro