Trump ameninta ca va recurge la prerogativele de urgenta pentru construirea zidului la granita cu Mexicul

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Presedintele american Donald Trump a amenintat ca va recurge la prerogative speciale de urgenta pentru a ocoli votul Congresului, care refuza sa aprobe fondurile cerute de seful statului pentru construirea unui zid impotriva imigratiei ilegale la frontiera cu Mexicul, relateaza vineri Reuters, dpa si AFP, informeaza AGERPRES.

Trump a lansat acest avertisment joi in cursul unei vizite in orasul texan McAllen, la granita dintre SUA si Mexic, sub ochii vigilenti ai ofiterilor de frontiera americani, veniti la lucru desi nu mai sunt platiti din cauza blocajului guvernamental creat de disputa dintre presedinte si Congres.

„Putem declara stare de urgenta nationala. N-ar trebui sa facem asta. E o chestiune de bun simt”, a declarat presei liderul de la Casa Alba.

Trump insista ca legea bugetului sa cuprinda si 5,7 miliarde de dolari pentru un zid-bariera la granita cu Mexicului, una din cele mai vechi promisiuni ale sale de campanie, dar careia democratii din Congres i se opun. Confruntarea a dus la paralizarea a circa un sfert din institutiile guvernamentale si circa 800 de mii de angajati guvernamentali nu mai sunt platiti de aproape trei saptamani. Actualul „shutdown” ar putea dobori recordul celui de 21 de zile din 1995-1996, din timpul lui Bill Clinton, daca nu se ajunge la un compromis pana vineri la miezul noptii.

Presedintele republican si-a anuntat deplasarea la Forumul economic mondial de la Davos, in Elvetia, prevazut sa inceapa la 22 ianuarie, semn ca este pregatit pentru prelungirea crizei.

„Sincer, China mi se pare in multe privinte mult mai cinstita decat Chuck si Nancy cei plangaciosi. Chiar asa e”, a adaugat Trump, referindu-se la presedinta Camerei Reprezentantilor, Nancy Pelosi, si liderul democratilor din Senat Chuck Schumer.

Seful statului a explicat ca avocatii sai i-au spus ca are dreptul sa recurga la prerogativa declararii unei urgente nationale pentru a-si finanta zidul. „Am dreptul absolut de a declara urgenta nationala. Nu sunt gata sa fac acest lucru, dar daca va trebui o voi face”, a afirmat Trump in fata presei la Casa Alba.

Senatorul Joe Manchin, un democrat moderat care cultiva relatii bune cu presedintele, a mentionat in fata reporterilor ca declararea starii de urgenta nationala ar fi „o greseala, dar probabil ar fi singura cale de iesire” din impas a presedintelui. Daca Trump va face acest lucru, a apreciat Manchin, Senatul va adopta imediat legislatia necesara finantarii agentiilor federale care au fost inchise.

„N-am fost niciodata mai pesimist ca acum in privinta unui progres. Nu vad nicio cale de iesire”, a marturisit la randul sau senatorul republican Lindsey Graham, un aliat al lui Trump.

In cursul vizitei in Texas, Trump a ascultat relatarile unor localnici care au povestit cu ochii in lacrimi despre membri de familie ucisi de imigranti ilegali si i-au fost aratate pungi cu heroina si marijuana, arme si o geanta plina cu bani confiscate de agentii de frontiera.

Donald Trump sustine ca valuri de imigranti clandestini si droguri ilegale intra in SUA pe la granita cu Mexicul, in pofida statisticilor care arata ca imigratia ilegala a ajuns la cel mai scazut nivel din ultimii 20 de ani, iar o mare parte din transporturile de droguri vin in SUA pe la punctele de acces legale.

Un responsabil al patrulelor de granita locale, Raul Ortiz, i-a spus joi lui Trump in timpul vizitei la McAllen ca 133 de oameni proveniti din alte tari decat Mexic sau alte tari latino-americane, originari inclusiv din India, Pakistan, China si Romania, au fost retinuti in apropiere de orasul texan de la granita americano-mexicana, mentioneaza Reuters.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole