Trump anunta o epoca de tranzitie diplomatica spre pace in Siria

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Presedintele american Donald Trump a prezis deschiderea unei ere de tranzitie spre pace in Siria, cu implicarea diplomatica a Statelor Unite, apreciind ca alungarea jihadistilor din Raqqa anunta, in opinia sa, „sfarsitul califatului Statului Islamic”, relateaza France Presse, informeaza AGERPRES.

„Odata cu eliberarea capitalei Statului Islamic, precum si a celei mai mari parti a teritoriului sau, sfarsitul califatului Statului Islamic este aproape”, a estimat Trump intr-un comunicat difuzat sambata seara de Casa Alba.

Aceasta victorie a aliantei dominate de kurzi, aliati ai Washingtonului, anunta „o noua faza” in Siria, a adaugat presedintele SUA.

In urma numeroaselor ofensive, militantii inarmati ai gruparii Statul Islamic (SI) s-au repliat in ultimele lor fortarete in Siria, pe fondul prabusirii „califatului” lor proclamat in zonele cucerite in 2014 in Irak si Siria.

„Vom evolua rapid spre o noua faza in care vom sprijini fortele de securitate locale, vom face sa scada violenta in Siria si vom pune in aplicare conditiile pentru o pace durabila pentru ca teroristii sa nu mai poata sa revina ca sa ameninte securitatea noastra comuna”, subliniaza Donald Trump in comunicat.

„Impreuna cu aliatii si prietenii nostri, vom sprijini negocierile diplomatice care vor pune capat violentei, vor permite revenirea refugiatilor la casele lor in conditii de securitate si vor conduce la o tranzitie politica” in Siria, mai spune el.

Trump nu mentioneaza insa ce soarta prevede Washingtonul pentru presedintele sirian Bashar al-Assad si nici ce influenta ar putea avea Moscova in aceste negocieri, doua probleme care au dus la blocajul discutiilor precedente.

In timp ce capitalele europene cer plecarea lui Al-Assad, Donald Trump insista ca procesul de tranzitie politica sa „respecte vointa poporului sirian”.

Sapte runde de negocieri la Geneva cu privire la viitorul politic al Siriei nu au ajuns la niciun rezultat. In paralel, un al doilea proces de negocieri desfasurat la Astana, in Kazahstan, sub egida Rusiei, Iranului si Turciei, a definit zonele de „dezescaladare” sub influente straine si a permis o reducere semnificativa a violentei.

„Eliberarea Raqqa este o etapa cruciala in lupta globala impotriva Statului Islamic”, a salutat vineri secretarul de stat american Rex Tillerson, aflat in prezent intr-o vizita in Peninsula Arabica.

Dar „pierderea Raqqa (de catre Statul Islamic) nu inseamna ca lupta noastra impotriva acestuia s-a terminat”, a avertizat Tillerson.

„Coalitia globala va continua sa se bazeze pe toate elementele puterii nationale — militara, de informatii, diplomatica, economica, forte de ordine — si pe puterea comunitatilor noastre pana cand toti sirienii vor fi eliberati de brutalitatea Statului Islamic si vom fi siguri ca acesta nu va mai putea sa exporte teroarea in lume”, a subliniat secretarul de stat american.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole