Trump promite in Coreea de Sud ”sa rezolve totul” in ce priveste politica fata de Phenian

Reclame home 1
Reclame home 1

Presedintele american Donald Trump a inceput marti o vizita de doua zile in Coreea de Sud, a doua etapa a turneului sau asiatic, promitand ”sa rezolve totul”, in pofida divergentelor marcante cu Seulul in privinta dosarului nuclear nord-coreean, relateaza AFP, Reuters si DPA, informeaza AGERPRES.

Avionul prezidential Air Force One a aterizat cu putin inaintea orei locale 12:30 (03:30 GMT) la baza aeriana Osan, in apropiere de Seul, unde Trump si sotia sa, Melania, au fost intampinati de sefa diplomatiei sud-coreene, Kang Kyung-Wha.

Trump s-a deplasat apoi cu elicopterul la Camp Humphreys, cartierul general al celor 28.500 de militari americani stationati in Coreea de Sud, la 90 km sud de Seul. La Camp Humphreys, presedintele american s-a intalnit cu militari americani si sud-coreeni, precum si cu omologul sau Moon Jae-in.

”Ma pregatesc sa plec in Coreea de Sud pentru intalniri cu presedintele Moon, un om de valoare. Vom rezolva totul”, a scris Trump pe Twitterdin Japonia, cu putin inaintea plecarii spre Seul.

Mesajul a parut mult mai echilibrat decat un tweet anterior din septembrie, in care il acuza pe Moon, partizanul unui dialog cu Phenianul, ca apara o politica ”de impaciuire” sortita esecului.

Prima vizita oficiala a presedintelui american intervine dupa mai multe luni de degradare continua a situatiei in peninsula divizata.

Phenianul si-a intensificat programele militare, realizand in septembrie al saselea si cel mai puternic test nuclear de pana acum, si testand mai multe rachete potential susceptibile sa loveasca teritoriul american.

Supralicitarea verbala si schimbul de insulte intre Donald Trump si liderul nord-coreean Kim Jong-Un a contribuit, de asemenea, la cresterea tensiunilor.

”In cele din urma totul se va rezolva. Pentru ca intotdeauna se rezolva — trebuie sa se rezolve”, a promis Trump in timpul vizitei la Camp Humphreys.

La randul sau, presedintele sud-coreean Moon, ai carui parinti au fost evacuati din Nord in timpul razboiului Coreei (1950-1953) de o nava americana, a salutat relatia istorica a tarii sale cu SUA. ”Se spune ca prietenul adevarat se cunoaste la nevoie. Statele Unite sunt un prieten adevarat care a fost impreuna cu noi si care si-a varsat sangele alaturi de noi atunci cand am avut nevoie”, i-a declarat Moon lui Trump.

Cei doi lideri au avut ulterior convorbiri oficiale la Casa Albastra, sediul presedintiei sud-coreene, Moon declarandu-si speranta ca vizita lui Trump va atenua o parte din ingrijorarea sud-coreenilor legata de Coreea de Nord si va servi drept ”un punct de cotitura in rezolvarea problemei nucleare nord-coreene”.

Trump va sustine miercuri un discurs in Adunarea Nationala sud-coreeana, in care se asteapta sa se axeze puternic pe politica sa referitoare la Coreea de Nord, care implica sanctiuni si presiune militara in locul angajamentului diplomatic cu Phenianul.

In Coreea de Nord, care nu a mai intreprins niciun test cu racheta in ultimele 53 de zile — cea mai lunga pauza de acest fel din anul in curs—, presa nu a comentat in legatura cu sosirea lui Trump in Coreea de Sud.

Foto: Getty Images

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole