Trump vrea sa-si ia revansa pentru decretul sau antiimigratie

Reclame home 1
Reclame home 1

Dupa ce a suferit in februarie si martie infrangeri judiciare rasunatoare cu privire la decretul sau antiimigratie, Donald Trump spera sa obtina revansa luni in recurs, comenteaza AFP, informeaza AGERPRES.

Potrivit sistemului juridic al SUA, acest dosar care opune guvernului asociatiile ce sustin ca textul proiectului ii vizeaza in mod discriminatoriu pe musulmani va fi examinat dupa-amiaza la Richmond, capitala Virginiei.

Date fiind importanta si sensibilitatea dosarului, curtea federala isi va incepe lucrarile direct in sedinta plenara, cu intregul sau complet de judecata, fapt inedit in ultimul sfert de secol, potrivit AFP.

Acesti inalti magistrati sunt in numar de 15, dar unul sau doi ar putea sa se recuzeze din cauza unui posibil conflict de interese. Lista exacta urmeaza a fi comunicata luni dimineata.

Pentru Donald Trump si avocatii Ministerului american al Justitiei, miza este de a convinge ca restrictiile fata de intrarea in SUA releva intr-adevar exercitarea autoritatii prezidentiale.

Ei trebuie astfel sa convinga ca acest decret este “vital” pentru securiatea nationala, un argument ce si-a pierdut consistenta in ultima vreme in care nu a existat vreun atentat jihadist in tara.

Cea de-a doua versiune a decretului intentioneaza sa inchida temporar frontierile americane in fata refugiatilor din lumea intreaga si cetatenilor din sase tari cu populatie majoritar musulmana, dupa ce prima versiune a textului mentionase sapte tari.

Aceasta masura este cea mai controversata a presedintiei Trump, care afirma cu regularitate, dar fara probe, ca imigratia agraveaza criminalitatea in SUA.

Ea a mobilizat un larg front al opozitiei, in prima linie aflandu-se state democrate, in special cele de pe coasta vestica a tarii unde presedintele este deosebit de nepopular.

Printre criticii decretului figureaza astfel organizatii de aparare a refugiatilor, militanti pentru libertati, universitati si grupuri economice active in domeniul noilor tehnologii, care angajeaza multi straini.

La sfarsitul lunii ianuarie, prima versiune a acestui decret provocase o unda de soc in lume si un haos in aeroporturile americane, aplicarea sa fiind suspendata in 3 februarie de un judecator federal din Seattle, statul Washington.

A doua versiune a decretului, pe care cei care au redactat-o o prezinta ca fiind inatacabila pe plan juridic, a fost blocata de un judecator din Hawaii si un judecator din statul Maryland, din estul tarii.

De fiecare data, Trump a denuntat o justitie “politizata” si a anuntat ca isi va continua lupta, la nevoie pana la Curtea Suprema, la presedintia careia a numit recent un judecator conservator.

Sentinta din Hawaii va fi examinata in recurs intr-o saptamana la Seattle de un complet format din trei judecatori federali.

Curtea de Apel din Richmond va examina decizia din 16 martie a judecatorului din Maryland, Theodore Chuang, care a suspendat decretul, tinand cont in special de retorica antimusulmana a lui Donald Trump din campania sa electorala.

Judecatorul Chuang a fost sesizat de o coalitie a unor organizatii de aparare a libertatilor si refugiatilor, intre care puternica American Civil Liberties Union ACLU.

Aceste asociatii vor pleda din nou la recurs, fiind sustinute de 12 state democrate. Avocatii Ministerului Justitiei beneficiaza la randul lor de sprijinul a 12 state republicane.

Un pronostic este greu de facut, chiar daca Curtea de Apel din Richmond are printre cei 15 judecatori noua persoane numite de presedinti democrati.

Curtea de Apel din Richmond “era cea mai conservatoare dintre cele 13 Curti de apel federale, dar ea a devenit mai moderata, in parte pentru ca presedintele Barack Obama a numit acolo noi judecatori”, explica pentru AFP Carl Tobias, profesor de drept la Universitatea din Richmond.

Acest expert se asteapta la dezacorduri printre magistratii care formeaza completul de judecata, dat fiind numarul lor.

“Ne putem astepta la o decizie pana intr-o luna sau sase. Exista o urgenta evidenta in a da o sentinta cat mai repede posibil, dar aceasta va lua timp, din cauza diferitelor avize de redactat si de difuzat printre judecatori”, a subliniat el.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2