Trupe americane in Coreea de Sud: Seulul anunta o crestere de aproape 10% a contributiei sale

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Coreea de Sud a anuntat, duminica, ca a acceptat sa-si creasca cu aproape 10% participarea la costul desfasurarii a zeci de mii de soldati americani pe teritoriul sau, solutionand un litigiu cu aliatul sau inaintea unui al doilea summit intre Washington si Phenian, informeaza France Presse, transmite AGERPRES.

Razboiul din Coreea (1950-53) s-a incheiat cu un armistitiu si nu un tratat de pace, si Statele Unite au desfasurat peste 28.000 de soldati in Coreea de Sud pentru a o proteja de Coreea de Nord.

Dar presedintele american Donald Trump a denuntat adesea costul acestei desfasurari. Potrivit presei sud-coreene, Washingtonul a cerut Seulului sa-si dubleze contributia la cheltuieli.

Acordul anuntat duminica de Ministerul sud-coreean al Afacerilor Externe prevede plata de catre Seul a aproximativ 1.040 de miliarde de woni (816 milioane dolari) pentru 2019. Aceasta este o crestere de aproximativ 8,2 % fata de contributia anuala furnizata de Coreea de Sud in virtutea unui acord de cinci ani ce a expirat la sfarsitul anului 2018.

Statele Unite au cerut “o crestere enorma” a contributiei sud-coreene, a adaugat ministerul, dar cele doua tari au reusit sa ajunga la un acord care sa reflecte “starea de securitate din Peninsula Coreea”, precizeaza el.

Cele doua tari “au reafirmat (…) importanta unei aliante solide intre Coreea de Sud si Statele Unite si necesitatea unei desfasurari stabile a trupelor americane”, a adaugat ministerul.

Unii se temeau ca Trump se foloseste de acest diferend asupra costurilor ca pretext pentru retragerea trupelor americane, aminteste AFP.

Donald Trump si liderul nord-coreean Kim Jong Un ar trebui sa discute despre o declaratie oficiala pentru a pune capat razboiului, care ar fi preludiul la un tratat de pace, la summitul lor programat pentru sfarsitul lunii februarie in Vietnam.

La primul lor summit de la Singapore in iunie, presedintele american a anuntat spre surprinderea tuturor decizia sa de a suspenda exercitiile militare dintre Washington si Seul.

Saptamana trecuta, Trump a declarat la CBS ca nu are “niciun plan” sa retraga trupele americane ca parte a unui compromis la care s-ar ajunge la Hanoi, dar a adaugat ca aceasta s-ar putea intampla “intr-o zi”. “Este foarte scump sa mentii trupe acolo”, a mai spus el.

Acordul este valabil numai pentru un an si cele doua parti ar trebui sa revina la masa negocierilor. El va intra in vigoare dupa ce va primi unda verde din partea Adunarii Nationale sud-coreene, asteptata in aprilie, potrivit agentiei de presa Yonhap.

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2