Trupele ucrainene avanseaza catre Donetk

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Trupele ucrainene, incurajate de recucerirea a doua importante bastioane ale insurgentilor prorusi, orasele Slaviansk si Kramatorsk, isi continuau duminica ofensiva catre Donetk, unde rebelii s-au regrupat si si-au chemat partizanii la o adunare in Piata Lenin, in urma acestor evolutii ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, cerand o reuniune de urgenta a Grupului de contact pentru Ucraina, relateaza agentiile internationale de presa, transmite Agerpres.

Aceste succese militare contrasteaza puternic cu umilintele repetate suferite in ultimele luni de armata ucraineana in fata militiilor separatiste. Presedintele ucrainean, Petro Porosenko, a vorbit chiar despre un moment de cotitura in acest conflict, insa a tinut totodata sa atraga atentia ca nu este inca timpul pentru manifestari de bucurie si vor mai urma momente grele in lupta pe care armata va continua sa o duca pana la eliberarea completa a regiunilor Donetk si Lugansk.

Liderul de la Kiev, la fel ca si seful Serviciului de Securitate al Ucrainei, Valentin Nalivaicenko, au amintit ca strategia insurgentilor prorusi este sa-si grupeze combatantii in marile orase, pentru a atrage armata ucraineana in zonele dens populate. Aici operatiunile trupelor guvernamentale sunt limitate de necesitatea protejarii civililor, in astfel de zone folosirea unor categorii de armament, precum aviatia sau artileria, fiind foarte dificila fara a provoca victime in randul populatiei si pagube materiale semnificative.

Insa, in opinia unuia dintre liderii rebeli, Denis Pusilin, adevaratul moment de cotitura va fi batalia pentru orasul Donetk, un alt bastion al insurgentilor, unde ei si-au concentrat cea mai mare parte a fortelor. Un alt lider al insurgentilor, Igor Strelkov, care, conform autoritatilor de la Kiev, este de fapt un ofiter al serviciilor de informatii militare ruse, a anuntat intr-un interviu acordat unei televiziuni din Rusia ca luni se va constitui un ‘consiliu militar central’, pentru ca separatistii sa-si poata coordona mai bine defensiva. El sustine ca cel putin 80% dintre combatantii sai si 90% dintre blindatele lor au reusit sa iasa din incercuirea trupelor ucrainene la Slaviansk si s-au repliat inspre Donetk, insa a recunoscut ca cei mai multi dintre rebelii care au opus rezistenta trupelor ucrainene pentru a permite aceasta retragere si-au pierdut viata.

Potrivit unui comandant al voluntarilor ucraineni, separatistii au abandonat si orasele Drujkivka si Kostiantinivka, situate intre Slaviansk si Donetk. In prezent, armata ucraineana continua sa avanseze inspre Donetk, catre sud, unde duminica dimineata se auzeau tiruri de artilerie in zona aeroportului.

In opinia analistului ucrainean de la Institutul de cooperare euro-atlantica Vladimir Gorbaci, ultimele succese inregistrate pe teren de armata ucraineana dau dreptate celor care sustin ca guvernul de la Kiev trebuie sa-si intensifice operatiunile militare, nu sa declare unilateral armistitii (cum a fost cel dintre 20 si 30 iunie) pentru a favoriza negocieri fara sfarsit ce nu ar face decat sa inghete acest conflict, cum s-a intamplat, de exemplu, in Transnistria sau in Abhazia.

De altfel, in contextul acestor ultime evolutii militare, demersurile diplomatice, privite oricum cu scepticism la Kiev, au trecut pe planul secund. Reuniti miercuri la Berlin, ministrii de externe din Germania, Franta, Rusia si Ucraina au convenit cele doua conditii de baza pentru o noua incetare a focului in Ucraina. Prima este ca Rusia sa permita prezenta granicerilor ucraineni si a reprezentantilor OSCE la granita ruso-ucraineana, iar cea de-a doua este initierea negocierilor in cadrul Grupului de contact alcatuit din reprezentanti ai Ucrainei, Rusiei, OSCE-ului si ai separatistilor din estul Ucrainei

Insa prima reuniune a acestui Grup de contact, ce ar fi trebuit sa desfasoare sambata, nu a avut loc, motivul invocat fiind acela ca partile nu ar fi cazut de acord asupra locului de desfasurare a tratativelor.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a avut in aceeasi zi convorbiri telefonice cu omologul sau german, Frank Walter-Steinmeier, si cu cel francez, Laurent Fabius, el insistand asupra necesitatii unei reuniuni urgente a acestui Grup de contact ca urmare a ofensivei militare ucrainene, despre care afirma ca s-a soldat cu ‘numeroase victime civile si distrugerea infrastructurilor’. Conform unui comunicat emis de MAE rus, Lavrov ar fi primit sprijinul interlocutorilor sai pentru organizarea cat mai rapida a acestei intalniri.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1