Tudorel Toader: Construim cu bani de la Banca Mondiala 15 arhive regionale pentru pastrarea documentelor

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Pastrarea documentelor din sistemul judiciar in conditii corespunzatoare reprezinta o problema reala si, de aceea, se vor construi arhive pe langa fiecare curte de apel din tara, cu finantare de la Banca Mondiala, a declarat, intr-o conferinta de presa, la Suceava, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, informeaza AGERPRES.

”Avem la nivelul Ministerului Justitiei un proiect finantat de Banca Mondiala, pentru imbunatatirea serviciilor judiciare. Proiectul se afla in derulare, are o valoare consistenta de 65 de milioane de euro, iar procedurile de achizitie, altele decat cele din legislatia nationala, permit o mai buna folosire a banilor, fapt pentru care s-au economisit sume consistente. (…) Am propus BM ca banii economisiti sa-i folosim la constructia celor 15 arhive, cate una la nivelul fiecarei curti de apel. (…) Conducerea BM si-a dat acordul. (…) Avem o problema reala, nationala, aceea a arhivelor din sistemul judiciar.

In sistemul judiciar documentele se pastreaza in arhiva timp de 90 de ani. Pe viitor, se va trece la dosarul electronic, dar ceea ce avem acum trebuie pastrat 90 de ani, ceea ce avem fizic. (…) Avem problema de la instante si parchete care au multe documente in conditii necorespunzatoare, documente ce ocupa spatii ce ar putea fi folosite de catre cei care deservesc sistemul de realizare a Justitiei”, a aratat Toader.

El a spus ca a solicitat autoritatilor locale sa ofere terenuri pe care sa fie amplasate arhivele, iar la Suceava primaria a pus la dispozitie 6.600 mp. Potrivit acestuia, alte primarii au oferit terenuri mai mici care nu pot fi folosite pentru o astfel de destinatie sau in zone ce presupun cheltuieli suplimentare (pentru utilitati, transport, deplasare).

Ministrul a precizat ca arhiva de la Suceava ar urma sa pastreze documentele instantelor si parchetelor de pe raza de competenta a Curtii de Apel, dar si cele de la Penitenciarul Botosani.

Totodata, Tudorel Toader a spus ca si Penitenciarul Botosani a pus la dispozitie un teren, urmand a se lua o decizie pentru a se stabili care dintre cele doua locatii corespunde cel mai bine criteriilor de amplasare.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2