Tudorel Toader: Extradarea din Costa Rica este posibila; intervalul de timp tine de legislatia tarii

Reclame home 1
Reclame home 1

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat, miercuri, ca procedura de extradare din Costa Rica in cazul Elenei Udrea este posibila, chiar daca Romania nu are un tratat bilateral in acest sens, informeaza AGERPRES.

”Extradarea este posibila chiar daca nu avem un tratat bilateral cu Republica Costa Rica. (…) Este necesar ca persoana condamnata ce urmeaza sa fie extradata sa fie data in urmarire internationala (…) care se dispune de Centrul de Cooperare Politieneasca Internationala, la solicitarea instantei emitente a mandatului de arestare”, a declarat Toader, la MJ.

Ministrul a precizat ca, in prezent, Romania nu are un tratat bilateral cu Republica Costa Rica in domeniul extradarii, insa cooperarea in aceasta materie poate sa aiba loc in temeiul curtoaziei internationale, cu asigurarea reciprocitatii sau in baza conventiilor multilaterale la care ambele state au calitatea de parte.

„Intervalul de timp in care se poate finaliza procedura de extradare tine de legislatia Republicii Costa Rica. (…) Vreau sa subliniez ca in precedent am avut un astfel de caz de extradare din Republica Costa Rica si in acest moment se afla pe rol, in derulare, un alt caz de extradare din Republica Costa Rica, altul decat cel la care facem referire”, a mai spus Tudorel Toader.

Potrivit acestuia, lipsa tratatului bilateral nu impiedica procedura de extradare.

„Stim ca de la politie s-a facut solicitarea catre instanta care a pronuntat si emitenta mandatului de arestare. Concluzionand, trebuie ca instanta sa verifice conditiile, sa adreseze Ministerului Justitiei, care la randul lui sa verifice si sa formuleze cererea de extradare. Pana la acest moment, la Ministerul Justitiei nu a sosit nicio solicitare, nicio informare cu privire la procedura de extradare a persoanei la care ne referim, procedura care se afla in prima etapa de desfasurare”, a mentionat Tudorel Toader.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a condamnat-o definitiv, marti, pe Elena Udrea la 6 ani de inchisoare in dosarul „Gala Bute” pentru luare de mita si abuz in serviciu.

Un complet de cinci judecatori de la Instanta suprema a respins apelul declarat de Udrea si de catre ceilalti inculpati, fiind mentinuta sentinta data de instanta de fond.

De asemenea, instanta a respins cererea depusa de Elena Udrea privind repunerea procesului pe rol.

Potrivit DNA, Udrea a coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate ei, si anume Lungu, Topoliceanu, Nastasia si Breazu, au primit, cu stiinta sa, sume de bani de la reprezentantii unor societati comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrarilor finantate de ministerul pe care il conducea.

Anchetatorii spun ca sumele obtinute au intrat fie nemijlocit in patrimoniul Elenei Udrea (in numerar ori prin plata unor bunuri si servicii), fie in patrimoniul unor persoane indicate de aceasta (Organizatia Bucuresti a PDL si Rudel Obreja).

Udrea mai este acuzata ca a determinat alti functionari din minister sa isi incalce atributiile cu prilejul achizitiei de servicii de publicitate la ‘Gala Bute’, prejudiciind bugetul institutiei si creand un folos necuvenit pentru Rudel Obreja.

Elena Udrea se afla in Costa Rica, unde sustine ca a primit statutul de refugiat.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole