Tulcea: Numarul turistilor din Delta, cu peste 40% mai mare decat cel din 2017

Numarul turistilor care au ajuns in sezonul estival in Delta Dunarii este cu cel putin 40% mai mare decat cel de anul trecut, sustin asociatiile de turism din judetul Tulcea si guvernatorul Rezervatiei, Malin Musetescu, informeaza AGERPRES.

“Potrivit datelor Institutului National de Statistica, pana in luna august, Delta a inregistrat o crestere a numarului vizitatorilor cu 45,88%. In aceeasi luna, am depasit tot anul 2017 in ceea ce priveste numarul turistilor. Nu avem inca datele pentru urmatoarele doua luni, dar cred ca trendul va fi mentinut”, a declarat pentru AGERPRES presedintele Asociatiei de Management al Destinatiei Turistice Delta Dunarii (AMDTDD), Catalin Tibuleac.

Cea mai mare crestere, respectiv 51%, s-a inregistrat la nivelul turistilor romani, iar situatia a fost explicata prin masurile luate de autoritati pentru incurajarea turismului intern.

“Voucherele de vacanta, ordinul de ministru al Turismului care a diminuat suprafata de teren necesara unei pensiuni din Delta pentru autorizare, fapt care a dus la aparitia in acest sezon turistic a inca 700 de noi locuri de cazare, promovarea agresiva a Deltei pe piata internationala sunt cateva din explicatiile cresterii cu peste 45% a numarului turistilor din Delta”, a mai spus Tibuleac.

Si presedintele Asociatiei Patronatului in Turism Delta Dunarii (APTDD), Daniel Ilusca, a declarat ca proprietarii unitatilor de cazare din Delta pe care-i reprezinta au raportat o crestere a numarului vizitatorilor cu cel putin 40%, in contextul in care sezonul turistic in Rezervatie nu s-a incheiat.

“Sunt create premisele unui an 2019 foarte bun. Au inceput deja rezervarile pentru anul viitor, iar 25% din locuri sunt deja ocupate, lucru care nu s-a intamplat niciodata pana in prezent”, a mentionat Ilusca.

Potrivit reprezentantilor celor doua asociatii de turism, pachetele cele mai cautate au fost in principal cele de cinci zile, iar destinatiile cele mai accesate de turisti au fost cele situate in zona de uscat a Deltei Dunarii, acolo unde accesul este rutier.

“Am promovat destinatiile turistice din imediata apropiere a Deltei, iar zilele trecute, discutand cu primarul comunei Sarichioi, am aflat ca turistii au golit si rezervele localnicilor de legume”, a afirmat presedintele AMDTDD, Catalin Tibuleac.

La randul lui, guvernatorul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, Malin Musetescu, a declarat ca o explicatie a cresterii numarului turistilor in acest sezon poate fi si introducerea in 2018 a obligativitatii ca pescuitul la stiuca sa se desfasoare in regim de “Prinde si elibereaza”.

“Pescarii sunt foarte multumiti de ce s-a intamplat anul acesta. In pofida tuturor plangerilor ca nu vor mai veni turisti din cauza ca nu mai pot lua stiuca acasa, turismul a crescut anul acesta. Ne gandim ca anul viitor sa introducem catch&release la crap, dar discutiile cu pescarii pe acest subiect continua”, a afirmat Musetescu.

Si in ceea ce priveste fenomenul turistic cu navele de croaziera fluviala, anul acesta s-a inregistrat o crestere usoara, potrivit Capitaniei Portului Tulcea. Astfel, daca anul trecut, in judet s-au operat 325 de acostari ale unor nave de croaziera fluviala care au avut la bord 45.881 de calatori, anul acesta numarul acostarilor a fost de 336, cu 46.348 de turisti straini la bord.

Turistii care ajung in porturile din judetul Tulcea cu navele de croaziera fluviala se imbarca pe barci de dimensiuni reduse si viziteaza canalele din Delta sau urca in autocare pentru a vizita manastirile din zona. In timpul excursiilor, ei pot gusta mancarurile traditionale si se pot bucura de spectacolele folclorice sustinute de ansambluri din judet.

Delta Dunarii, declarata Rezervatie a Biosferei in anul 1990, are o suprafata totala de 4.455 de kilometri patrati, 84% din aceasta regasindu-se pe teritoriul Romaniei, iar restul pe cel al Ucrainei. Zona umeda de importanta internationala, Delta Dunarii este inclusa in Lista Patrimoniului Mondial Cultural si Natural al UNESCO, iar in Romania numara circa 12.000 de persoane care locuiesc in comunitati izolate de ape.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1