Tunisia: O noua prelungire a starii de urgenta

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Presedintia tunisiana a anuntat vineri prelungirea pana la 6 noiembrie a starii de urgenta, in vigoare in tara dupa o serie de atacuri jihadiste sangeroase in 2015, informeaza France Presse, titrat de Agerpres.

Aceasta noua prelungire intervine intr-un context politic tensionat, in timp ce se apropie alegerile legislative si prezidentiale programate pentru 2019.

Fara a explica motivele prelungirii, presedintia a declarat ca seful statului Beji Caid Essebsi a luat decizia dupa o intalnire cu ministrii apararii si de interne. Ei au discutat despre “situatia de securitate si militara din tara si de la granita”, a precizat presedintia intr-un comunicat.

Potrivit aceleiasi surse, presedintele tunisian l-a consultat de asemenea pe prim-ministrul Youssef Chahed, cu care relatiile sunt tensionate. Acesta din urma este un adversar al fiului presedintelui, Hafedh Caid Essebsi, intr-o lupta fratricida in interiorul partidului prezidential.

Starea de urgenta a fost declarata in intreaga tara la 24 noiembrie 2015, dupa un atac revendicat de gruparea extremista Stat Islamic (SI) impotriva unui autobuz al securitatii prezidentiale in centrul Tunisului, care a ucis 12 persoane.

Anul 2015 a fost de asemenea marcat de alte doua atacuri sangeroase ale SI impotriva turistilor la Muzeul Bardo din Tunis si intr-o zona turistica din Sousse (est), care au facut in total 60 de morti (59 de turisti si un politist).

 

Ultimul atac de mare amploare in Tunisia a avut loc in urma cu peste doi ani si jumatate, in martie 2016, cand zeci de jihadisti au atacat instalatii de securitate la Ben Guerdane (sud), la granita cu Libia.

Dar in Tunisia, care se confrunta dupa revolutia din 2011 cu aparitia grupurilor jihadiste, continua sa se inregistreze in fiecare an militari si politisti ucisi mai ales in zonele muntoase de la frontiera cu Algeria.

Miercuri, doi soldati au fost ucisi in explozia unei mine intr-o operatiune antiterorista la Mont Chaambi, zona frontaliera unde se ascunde filiala locala Al Qaida in Maghrebul Islamic (AQMI), falanga Okba Ibn Nafaa.

Starea de urgenta acorda fortelor de ordine competente exceptionale. Ea permite interzicerea grevelor si a intalnirilor “care ar putea provoca (…) dezordine” sau chiar adoptarea unor masuri “pentru asigurarea controlului presei”.

Foto: guardian.ng

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2