Turcia: Ankara denunta un “atac ce depaseste limitele” din partea presedintelui francez Emmanuel Macron

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Autoritatile de la Ankara au denuntat marti “un atac ce depaseste limitele” din partea presedintelui francez Emmanuel Macron, care a criticat “declinul” statului de drept in Turcia si a invocat modul in care acest stat foloseste migrantii pentru a “face presiuni” asupra UE, transmite AFP, informeaza AGERPRES.

“Atacul lui lui Macron impotriva Turciei depaseste limitele”, a declarat seful diplomatiei turce Mevlut Cavusoglu pentru agentia de presa oficiala Anadolu.

“Il compar cu un cocos care canta in timp ce picioarele i se afunda in noroi”, a adaugat ministrul turc de externe.

Macron a declarat la Strasbourg, in fata Consiliului Europei, ca la 30 de ani de la caderea Zidului Berlinului, drepturile fundamentale sunt puse in discutie in anumite tari.

In acest context a citat Turcia, “unde statul de drept este in declin, unde procedurile judiciare deschise pe numele aparatorilor drepturilor omului, a jurnalistilor si a cadrelor universitare trebuie sa fac obiectul intregii noastre vigilente”.

Cavusoglu a denuntat, in egala masura, afirmatiile presedintelui francez referitoare la problematica migrantilor.

“Cati refugiati a lasat Macron sa intre in tara”, s-a intrebat retoric seful diplomatiei turce, care l-a criticat pe seful statului francez si pentru primirea, la Paris, a reprezentantilor “Fortelor Democratice Siriene” (FDS), pe care Ankara le considera “teroriste”.

Turcia gazduieste peste 4 milioane de refugiati, in marea lor majoritate sirieni. Presedintele Recep Tayyip Erdogan a amenintat la inceputul lunii septembrie ca va da drumul unui nou val de refugiati spre UE daca nu va primi ajutoare internationale suplimentare. Ankara doreste sa creeze in Siria o “zona de securitate” unde acestia ar putea sa se intoarca.

La Strasbourg, raspunzandu-i unei deputate din Grecia care mentionase o noua criza de amploare generata de sosirea a 20.000 de migranti in cele trei luni de vara, Macron a raspuns ca “este pe deplin constient de ceea ce traieste Grecia astazi”.

“Aveti perfecta dreptate sa spuneti ca acesta este un mijloc de presiune al Turciei”, a fost raspunsul presedintelui francez. El a adaugat ca nu crede ca “raspunsul potrivit este sa cedam presiunii” si a indemnat la cooperare cu Ankara.

Dar “in niciun caz, agenda noastra in Siria nu trebuie dictata de aceasta presiune a Turciei”, a subliniat Macron.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2