Turcia: CEDO, sesizata cu 546 de plangeri ale unor magistrati incarcerati dupa tentativa de puci

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) le-a solicitat autoritatilor de la Ankara explicatii cu privire la 546 de plangeri care i-au fost adresate, referitoare la plasarea in detentie provizorie a unor magistrati dupa tentativa de puci din iulie 2016, a comunicat luni Curtea de la Strasbourg, potrivit AFP, informeaza AGERPRES.

‘La diferite date, 546 de reclamanti, toti magistrati, au fost suspendati din functii (…) pe motiv ca erau membri ai organizatiei FETO’, precizeaza CEDO.

In terminologia folosita de autoritatile turce, FETO este acronimul care desemneaza ‘Organizatia terorista a sustinatorilor lui Fethullah’ Gulen, acuzat de orchestrarea tentativei de puci.

Potrivit CEDO, magistratii in cauza au fost retinuti si apoi plasati in detentie preventiva.

‘Opozitiile formulate de reclamanti impotriva acestor decizii au fost respinse. Ei au introdus recursuri individuale pe care Curtea Constitutionala turca le-a declarat inadmisibile’, explica CEDO.

In acest timp, magistratii au fost inculpati sub acuzatia de apartenenta la o organizatie terorista, procedurile penale impotriva lor fiind inca in derulare.

CEDO le-a comunicat pe 17 mai aceste 546 de plangeri autoritatilor de la Ankara, care pot emite observatii in scris. Curtea va decide ulterior cu privire la admisibilitatea lor.

Dupa tentativa de puci din iulie 2016, autoritatile turce au declansat epurari de o amploare fara precedent impotriva sustinatorilor presupusi ai lui Fethullah Gulen, dar si a unor opozanti kurzi si jurnalisti, arestand zeci de mii de persoane.

La mijlocul lui aprilie, CEDO a condamnat Turcia la plata a 10.000 de euro ca despagubiri morale catre un magistrat al Curtii Constitutionale turce, arestat dupa tentativa de puci, ‘pe baza unei simple suspiciuni de apartenenta la o organizatie criminala’.

La data de 1 martie, la CEDO mai erau pe rol in jur de 3.250 de plangeri legate de masurile luate de Ankara dupa tentativa de lovitura de stat. Majoritatea plangerilor vizeaza detentii reclamate ca ilegale.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *