Turcia le cere SUA sa revina asupra ”deciziei nedrepte” de a o exclude din programul pentru avioane F-35

Turcia le-a cerut Statelor Unite, aliatul lor din cadrul NATO, sa revina asupra deciziei de a exclude Ankara din programul pentru achizitionarea de avioane F-35, atentionand ca aceasta decizie este una nedreapta, informeaza joi dpa, transmite AGERPRES.

“Invitam SUA sa-si indrepte greseala care va deschide rani ireparabile in relatiile noastre strategice”, a atentionat Ministerul de Externe al Turciei intr-un comunicat.

“Este nedrept sa elimini Turcia, unul dintre principalii parteneri in programul F-35”, sustine ministerul turc, respingand afirmatiile conform carora sistemele de aparare aeriana rusesti S-400 ar putea submina capacitatile avioanelor invizibile americane F-35.

Turcia a inceput sa primeasca primele livrari de componente ale sistemelor rusesti S-400 la sfarsitul saptamanii trecute si de atunci livrarile au continuat la baza militara aeriana din capitala Ankara. Ramane neclar cand si unde in aceasta tara vor fi instalate S-400.

Miercuri, Washingtonul a scos Turcia din programul pentru avioane invizibile F-35 si a declarat ca ea nu va putea achizitiona acest tip de aparat. Turcia intentiona sa cumpere 100 astfel de avioane.

“Aceasta masura unilaterala nu respecta spiritul aliantei si nici nu se bazeaza pe motive legitime”, se subliniaza in comunicatul ministerului turc.

Casa Alba considera ca exista un risc ca S-400 sa-i poata permite Rusiei sa afle secretele tehnologice ale noului avion invizibil american F-35.

Relatiile dintre SUA si Turcia s-au deteriorat in urma cu ani de zile, in parte din cauza conflictului din Siria si a sustinerii de catre Washington a combatantilor kurzi din aceasta tara, pe care Ankara ii considera teroristi.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1