Turcia nu va capitula in fata SUA si se va impotrivi ”jocurilor” economice, promite Erdogan

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Presedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a promis sambata ca tara sa nu va capitula in fata amenintarilor SUA si va combate ”jocurile” care ii afecteaza economia, referindu-se la tensiunile dintre Ankara si Washington provocate de refuzul autoritatilor turce de a-l elibera pe pastorul american Andrew Brunson si al caror ultim efect a fost scaderea ratingului Turciei de catre doua mari agentii de evaluare financiara, transmit agentiile dpa si AFP, informeaza AGERPRES.

”Unii ne ameninta prin economie, prin sanctiuni, rata de schimb, dobanzi si inflatie”, a spus Erdogan in discursul sustinut la conventia anuala a formatiunii sale politice, Partidul Justitie si Dezvoltare (AKP).

”Dar noi le raspundem: am vazut jocurile voastre si va vom combate (…) Nu am capitulat si nu vom capitula in fata celor care se prezinta ca fiind partenerul nostru strategic, dar care cauta sa faca din noi o tinta strategica”, a adaugat Erdogan, referindu-se la SUA.

Pe de alta parte, el a mai promis ca Turcia isi va ”continua si extinde” operatiunile militare transfrontaliere, aluzie in special la operatiunea din nordul Siriei impotriva Unitatilor de Protectie a Poporului (YPG), o militie kurda sprijinita de Washington in lupta impotriva jihadistilor.

SUA au impus in aceasta luna sanctiuni impotriva a doi oficiali de rang inalt din cabinetul presedintelui Recep Tayyip Erdogan si au dublat taxele vamale pe otelul si aluminiul importate din Turcia, incercand astfel sa determine autoritatile de la Ankara sa-l elibereze pe pastorul Andrew Brunson, aflat in arest la domiciliu in Turcia si acuzat de justitia acestei tari de sprijinirea puciului esuat din urma cu doi ani.

Pe langa tensiunile provocate in relatia cu Washingtonul, aceste sanctiuni au accentuat devalorizarea lirei turcesti, care s-a depreciat cu 40% de la inceputul anului.

Presedintele Recep Tayyip Erdogan a decis ca represalii boicotarea produselor electronice din Statele Unite si cresterea taxelor vamale la unele produse importate din aceasta tara.

In cea mai recenta reactie a sa pe acest subiect, presedintele Donald Trump a afirmat vineri ca Turcia a ”actionat foarte, foarte rau” si risca noi masuri punitive din partea Washingtonului.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole