Turcia respinge acuzele Greciei si ale UE, care considera ilegale forajele in largul coastelor Ciprului

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Turcia a respins miercuri acuzatiile Greciei si ale Uniunii Europene, care considera ilegale forajele pentru explorarea zacamintelor de gaze din largul coastelor Ciprului, transmite Reuters, informeaza AGERPRES.

Ministerul de externe de la Ankara a comunicat ca nava turceasca Fatih a inceput forajul in Mediterana, la vest de Cipru, la inceputul lui mai, iar un alt vas, Yavuz, a ajuns recent la est de insula si va desfasura operatiuni similare. Yavuz a ancorat luni la sud de peninsula cipriota Karpasia, atragand astfel proteste din partea autoritatilor cipriote si europene.

In iunie, liderii UE avertizasera Turcia sa inceteze forajele in jurul Ciprului si amenintasera ca in caz contrar Bruxellesul va lua masuri. La randul lor, Egiptul si SUA s-au declarat marti ingrijorate de noile proiecte de foraj ale Turciei.

„Respingem declaratiile ministerului grec de externe si ale oficialilor europeni care descriu aceste activitati ale tarii noastre ca nelegitime”, arata un comunicat al ministerului de externe al Turciei.

Ciprul este divizat din 1974, in urma invaziei turce ca reactie la o lovitura de stat sustinuta de Grecia. Eforturile in vederea reconcilierii celor doua comunitati cipriote – turca si greaca – nu au avut succes, iar descoperirea resurselor maritime de gaze a complicat si mai mult negocierile, reaminteste Reuters.

Ankara nu are relatii diplomatice cu guvernul de la Nicosia si sustine ca unele portiuni din zona economica exclusiva a Ciprului se afla sub jurisdictia Turciei sau a cipriotilor turci, care si-au proclamat in nordul insulei propriul stat, recunoscut doar de Turcia.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2