Turistii straini au cheltuit in medie 2.397 lei/persoana, anul trecut, in Romania

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Turistii nerezidenti sositi in Romania au cheltuit in medie 2.397 lei/persoana, anul trecut, principalul motiv pentru sejur fiind reprezentat de afaceri, se arata intr-un comunicat de presa al Institutului National de Statistica (INS) remis, vineri, AGERPRES.

In anul 2016 numarul de turisti nerezidenti cazati in structurile de cazare turistica colective a fost de peste 2,469 milioane, iar cheltuielile acestora s-au ridicat in total la 5,922 miliarde lei.

“Principalul motiv al sejurului petrecut de turistii nerezidenti in Romania, in anul 2016, l-au reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferinte, cursuri, targuri si expozitii (57,6% din numarul total de turisti nerezidenti), cheltuielile acestora reprezentand 58,5% din total.

Cel de-al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenti in Romania l-au reprezentat calatoriile in scop particular (42,4% din numarul total de turisti nerezidenti), dintre acestea evidentiindu-se calatoriile pentru vacante (61,4%). Calatoriile in scop particular includ calatoriile pentru vacante, cumparaturi, evenimente culturale si sportive, vizitarea prietenilor si rudelor, tratament medical, religie, tranzit si alte activitati”, se arata in document.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezinta cheltuielile pentru cazare (52,7%), fiind preferata cazarea cu mic dejun inclus (92,3%).

“Cheltuielile turistilor nerezidenti in restaurante si baruri au fost de 17%, iar cele pentru cumparaturi au reprezentat 11,7%. Din totalul cheltuielilor pentru cumparaturi, 37,6% au reprezentat cheltuielile pentru cumpararea alimentelor si bauturilor, urmate de cheltuieli pentru cumpararea de cadouri si suveniruri 35,6%.

Cheltuielile pentru inchirierea de autoturisme au avut o pondere de 55,1% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru pentru acces in parcuri de distractii, targuri, cazinouri, sali de jocuri mecanice au reprezentat 54% din totalul cheltuielilor pentru recreere”, mentioneaza sursa citata.

Din totalul nerezidentilor sositi in Romania, 51,7% si-au organizat sejurul prin agentii de turism, iar 30,5% si-au organizat singuri sejurul.

Principalul mijloc de transport utilizat de turistii nerezidenti pentru a sosi in Romania a fost avionul (74,9% din numarul total de turisti). Autoturismele proprii au reprezentat 14,3%, urmate de autocare si autobuze cu 9,1%, alte mijloace (tren, ambarcatiuni fluviale, autoturisme inchiriate, motociclete etc.) 1,7%.

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2