TVA 9% de la 1 iunie: Autoritatile mizeaza pe scaderea preturilor la alimente

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

supermarketReducerea TVA la 9% la toate produsele alimentare, la bauturile nealcoolice si la serviciile de alimentatie publica, masura care va intra in vigoare la 1 iunie, ar trebui sa aduca alimente mai ieftine cu cel putin 12,5% sau pachete turistice mai rezonabile la pret, dar si castiguri mai mari pentru retaileri pe fondul cresterii apetitului de consum.

De asemenea, autoritatile estimeaza o diminuare a evaziunii fiscale in industria alimentara, cu cel putin 30-40%, intr-un anumit interval de timp.

Estimarile analistilor arata ca reducerea TVA la 9% pentru toate alimentele impreuna cu masura privind reducerea pretului la medicamente de la 1 iunie vor avea un impact direct si indirect asupra unei jumatati din cosul de consum al unei familii obisnuite.

Anuntul din 7 aprilie al premierului Victor Ponta referitor la reducerea TVA i-a unit pe toti ‘actorii’ din piata, de la producatori, procesatori, retaileri si autoritati, iar declaratiile de sustinere nu au intarziat sa apara.

“In urma discutiilor pe care le-am avut si cu Ministerul de Finante, evident la presiunea Ministerului Agriculturii, cu Banca Nationala, cu FMI, cu Comisia Europeana, am luat decizia, si astazi vom aproba ordonanta de urgenta prin care, de la 1 iunie, toate, absolut toate alimentele, nu doar cele cinci alimente de baza, absolut toate produsele agro-alimentare din Romania vor avea o cota de TVA de 9%. Și toate bauturile nealcoolice”, a spus Victor Ponta, in sedinta de Guvern din 7 aprilie.

La randul sau, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, unul dintre sustinatorii de baza ai acestui proiect, considera ca reducerea TVA la alimente va avea ca efect scaderea preturilor, relansarea consumului si o colectare mai buna la bugetul de stat. Scaderea TVA la alimente de la 24% la 9% va avea un impact bugetar de 5 miliarde de lei in acest an.

Mai multe detalii pe agerpres

 

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2