Twitter anunta suspendarea a mii de conturi legate de guverne straine pentru dezinformare

PNL

Twitter a anuntat vineri ca a suspendat mai multe mii de conturi legate de guverne straine si acuzate de raspandirea de informatii false pe reteaua sociala, informeaza AFP si Reuters, transmite AGERPRES.

“In acord cu politica noastra privind manipularea pe platforma noastra, am suspendat permanent toate aceste conturi”, a anuntat Twitter, precizand ca a suspendat 267 de conturi in Emiratele Arabe Unite (EAU) si egiptene, 259 de conturi spaniole legate de Partidul Popular, 1.019 conturi ecuadoriene si sase conturi saudite.

Acestea se adauga celor peste 200.000 de conturi chineze pe care reteaua sociala a anuntat deja ca le-a suspendat in august.

Printre altele, Twitter i-a suspendat vineri contul fostului consilier al curtii regale Saud al-Qahtani, la aproape un an dupa ce a fost concediat pentru presupusul sau rol in uciderea jurnalistului de la Washington Post, Jamal Khashoggi.

De asemenea, reteaua sociala a suspendat conturi legate de media de stat saudite si altele din EAU si Egipt, care amplificau toate mesaje pro-saudite, potrivit companiei.

Qahtani, un colaborator apropiat al printului mostenitor Mohammed bin Salman, conducea centrul media al curtii regale, precum si o “armata electronica” ce avea drept sarcina protejarea imaginii regatului si atacarea online a celor perceputi drept dusmani.

Potrivit Reuters, el dadea linia oficiala a Arabiei Saudite in chestiuni precum disputa diplomatica cu Qatarul, securitatea si drepturile omului.

Qahtani nu a mai postat pe Twitter de la 22 octombrie anul trecut, la putin timp dupa ce a fost concediat, dar surse citate de Reuters declarau in ianuarie ca el continua sa exercite o influenta importanta in spatele scenei.

Desi procurorul saudit responsabil de caz a spus ca Qahtani a participat la un plan pentru repatrierea lui Khashoggi, oficialii au refuzat sa dezvaluie daca el a fost arestat si surse citate de Reuters au declarat ca el nu a fost printre cei inculpati pentru crima.

Twitter a refuzat sa specifice motivul sau momentul ales pentru suspendarea lui Qahtani, precizand doar ca a incalcat politicile companiei privind utilizarea platformei pentru manipulare.

De asemenea, Twitter a suspendat alte sase conturi legate de guvernul saudit care se prezentau drept organe media independente “in timp ce postau relatari favorabile guvernului saudit”.

In plus, 267 de conturi din EAU si Egipt au fost suspendate intrucat erau angajate intr-o “operatiune de informatii cu mai multe fatete” care vizau Qatarul si Iranul in timp ce promovau mesaje de sustinere pentru guvernul saudit.

Compania a precizat ca aceste conturi erau gestionate de o companie privata numita DotDev, care se prezinta pe site-ul sau drept “o companie pentru solutii de software personalizate cu sediul in Abu Dhabi”. DotDev are o filiala in Egipt cu sediul la Gizeh, in apropiere de Cairo.

Twitter a suspendat si o retea foarte ampla de 4.258 de conturi despre care sustine ca opera exclusiv din EAU, utilizand nume false si postand in principal despre Qatar si Yemen. In acest caz Twitter nu a identificat entitatea din spatele operatiunii.

Actiunile Twitter urmeaza dupa suspendarea de catre Facebook a 350 de conturi false si pagini care promovau propaganda saudita, prima data cand un mare gigant al tehnologiei a legat o astfel de activitate de guvernul saudit.

Facebook a precizat la acel moment ca a suspendat si ea o retea separata de peste 350 de conturi legate de firme de marketing numite New Waves in Egipt si Newave in EAU.

In ceea ce priveste Spania, cele 259 de conturi false gestionate de Partidul Popular “produceau spam si redistribuiau tweet-uri pentru a creste mobilizarea”.

Cele 1.019 conturi din Ecuador erau legate de Alianza PAIS, coalitia politica aflata la putere. Acestea “se concentrau pe probeleme legate de legi ecuadoriene privind libertatea de expresie, cenzura guvernamentala si tehnologie”.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1