„Ucigasul nevazut” de pe Everest. Descoperirea la care a luat parte unul dintre serpasii morti in avalansa

Reclame home 1
Reclame home 1

Alpinistul scotian Bob Kerr a decis sa adune informatii despre un pericol mai putin cunoscut la care sunt expusi cei care urca pe muntele Everest – radiatiile cosmice.

Kerr, care este si consultant pentru protectia impotriva radiatiilor, a urcat pe cel mai inalt munte din lume cu un aparat special, pentru a masura nivelul de radiatii.

Expeditia a avut loc in mai 2013, dar Kerr nu a putut ajunge pana in varf, pentru ca a avut momente in care si-a pierdut vederea si a fost nevoit sa coboare de la 7.924 de metri.

Totusi, aparatul Geiger a fost dus pana la destinatie de serpasul nepalz Dorje Khatri, care a murit in urma cu cateva saptamani intr-o avalansa, alaturi de alti ghizi montani.

Potrivit datelor obtinute cu ajutorul serpasului, un alpinist care ajunge pe Everest este expus unei doze de radiatii de 1milliSievert. Este de 5 ori mai mare ca doza la care este expus anual un angajat de la o centrala nucleara.

Astfel, exista un risc, destul de redus, de aproximativ 1 la 10.000 ca aceasta iradiere sa duca in timp la aparitia unui cancer, spune Kerr.

Cei mai multi dintre alpinisti si serpasi nu sunt constienti de existenta acestui risc. Doza de radiatii ar fi considerata alarmanta daca ar fi inregistrata in alte conditii.

Fenomenul este, totusi, perfect normal. Cu cat urcam mai mult, la o altitudine mai mare, cu atat suntem mai expusi radiatiilor cosmice.

Sursa: BBC News

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole