Ucraina: Rebelii instituie starea de razboi in Donetk

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Autoproclamata Republica populara Donetk a instituit luni starea de razboi pe teritoriul sau dupa reluarea ofensivei de catre fortele guvernamentale ucrainene contra bastioanelor proruse din estul tarii, informeaza EFE citata de Agerpres.

‘Cu incepere de la miezul noptii suntem in stare de razboi. Obiectivul nostru prioritar este sa curatam teritoriul nostru de fortele de ocupatie’, a afirmat liderul regiunii separatiste, Denis Pusilin, citat de agentiile ruse de presa.

Pusilin a facut acest anunt dupa ce ministrul de interne al Ucrainei, Arsen Avakov, a avertizat ca operatiunile antiteroriste contra rebelilor vor fi reluate la finalul alegerilor prezidentiale de duminica.

‘Alegerile s-au incheiat. Nu au reusit sa le saboteze. Am castigat. Acum trebuie sa aparam rezultatul’, a scris Avakov pe contul sau de Facebook.

Castigatorul alegerilor prezidentiale, miliardarul Petro Porosenko, a afirmat ca va angaja un ‘dialog direct’ cu locuitorii din estul tarii si a promis ca va garanta folosirea limbii ruse cu statut oficial.

El a lasat sa se inteleaga ca ceremonia de investire ar putea avea loc in Donbas, bazinul minier din estul Ucrainei care reuneste cele doua regiuni separatiste Donetk si Lugansk.

In acelasi timp, el a exclus orice dialog cu membrii militiilor insurgente, desi s-a aratat dispus sa ii amnistieze pe cei care depun armele, cu conditia sa nu fi comis infractiuni grave dupa izbucnirea revoltei proruse la inceputul lunii aprilie.

‘Cei care doresc sa transforme Donbas in Somalia, care nu apara drepturile si se pronunta pentru federalizare, care isi aroga dreptul de a fura si a ucide, cu astfel de indivizi nu putem purta niciun fel de negocieri’, a mai afirmat presedintele ales al Ucrainei.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2