Ucrainenii din Maramures asteapta cu nerabdare Craciunul pe rit vechi

home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0

Potrivit vechiului calendar iulian, sarbatoarea Nasterii Domnului Iisus Hristos este celebratat in 7 ianuarie. Astfel, peste aproximativ doua saptamani ucrainenii din Maramures vor sarbatori Craciunul.

Conform traditiilor, in seara de Ajun, copiii si tinerii, imbracati in costume traditionale, avand colaci legati cu stergare inflorate, colinda pe la casele rudelor si prietenilor, in cete, pentru a aduce vestea cea buna a Nasterii Pruncului Sfant.

Ucrainenii si in Ajun mananca de post, dar traditia cere ca pe masa sa fie asezate noua feluri de mancare, ce simbolizeaza bogatia de peste an. Cea mai importanta mancare este ”hrebleanca”. Aceasta este facuta din ciuperci gatite cu zeama de varza. De asemenea, nu poate lipsi graul fiert, care este un simbol al roadelor bogate.
Un obicei aparte este acela ca picioarele mesei sunt legate cu un lant, iar acesta ramane asa pana la Boboteaza, pentru ca binele sa ramana in casa.

Conform datelor statistice, in Maramures sunt comunitati ucrainene, dar si de ortodocsi pe rit vechi in: Baia Mare, Sighetu Marmatiei, Viseu de Sus, Repedea, Ruscova, Bistra, Poienile de Sub Munte, Crasna Viseului, Remeti, Bocicoiu Mare, Piatra, etc.

In acest context, pana la Craciunul pe rit vechi mai sunt doar doua saptamani, timp in care comunitatile din Maramures se pregatesc pentru marea sarbatoare.

ZiarMM.ro

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1
Reclame home 1