Ucrainenii Hutuli de pe Vaile Ruscovei si Viseului, in sarbatoare. Afla obiceiurile specifice

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

viflaim RepedeaCrestinii ortodocsi de rit vechi sarbatoresc doar in luna  ianuarie Nasterea Mantuitorului. Pentru cei care nu stiu,  calendarul  pe stil vechi este decalat cu 13 zile fata de cel oficial, la care Biserica Ortodoxa Romana a trecut pe 1 octombrie 1924.

Presedintele Fundatiei Hutulilor din Romania, Vasile Popovici a aratat ca aceste sarbatori dupa rit vechi, sunt  precedate de Ajun, pe data de 6 ianuarie cand copiii si tineri merg cu colindul la rude si prieteni.

“Sarbatorile sunt precedate dupa o saptamana de Anul Nou, iar mai apoi Boboteaza. Precum si alte obiceiuri la ucrainenii  hutuli de pe Valea Ruscovei, si nu numai, sarbatorile de iarna sunt manifestari creatoare ale spiritualitatii rurale, in care diferitele evenimente din viata obstii sau individului sunt inaltate la stratul de simbol.  In cadrul obiceiurilor de iarna, pe Valea Ruscovei  in comunele  Poienile de sub Munte, Repedea si Ruscova, Valea Viseului in comuna Bistra, Crasna  si alte localitati din Maramures si din tara,   se celebreaza Nasterea Mantuitorului (Craciunul), prin colinde religioase. Cei dintai care vestesc Nasterea Mantuitorului sunt copii”, spune Popovici.

Inainte de inserare, ei umbla cu colinda pe la casele oamenilor. Fiecare grup de copii isi incepe colinda doar dupa raspunsul dat de gazda la intrebarea: “Mojnokolieaduvate’’adica “Primiti colindatorii?”.

Dupa raspunsul afirmativ al gazdei, colindatori incep colinda, gazda ii invita in casa, sunt serviti cu cozonac, suc si le multumeste pentru colinda oferindu-le o rasplata in bani.

Dupa ce se intorc la casele lor, intreaga familie se reuneste la o masa de post, denumita „Cina Sfantei seri”. ( seateiveciur).

Cat priveste Ziua Ajunului de Craciun, aceasta este o zi de post, se mananca mancare de post precum sarmalele cu ciuperci, compot din prune uscate etc. Gospodinele pregatesc variate feluri de mancare.  Traditionale sunt sarmalele (holubti), cozonacul , afumaturile, compotul de prune afumate. Noaptea, la ora 24:00, se merge la slujba bisericeasca de la miezul noptii. Dupa slujba, se colinda la casele rudelor si prietenilor.

In dimineata de Craciun, credinciosii merg din nou la biserica, unde tinerii, in jurul orelor 13:00,  vin cu Viflaimul, colinda si doneaza o anumita suma de bani bisericii, bani stransi de la cei care au fost colindati, dupa care se intorc acasa si iau masa traditional. Care, de data aceasta, include sarmale cu carne, preparate din porc, peste, ciorbe, borsuri. Nu lipseste si paharelul de ,,cazanca’’, vin si bere.

Nu in ultimul rand, mai trebuie spus ca in Romania traiesc peste un milion de adepti ai Bisericii Crestin-Ortodoxe de Stil vechi, indeosebi rusi-lipoveni si sarbi.

FOTO:F. Sateanu

Cezar TUDOR

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1