UDMR a respins Planul Urbanistic Zonal al Centrului Istoric al Băii Mari care permitea mărirea înălțimii clădirilor

UDMR este printre formațiunile politice pe plan local realmente preocupată de imaginea centrului istoric al municipiului Baia Mare. O spune președintele UDMR Maramureș, Pintér Zsolt, care a ținut să arate că centrul istoric al Băii Mari trebuie păstrat și conservat așa cum este și nu trebuie intervenit pentru a schimba actuala înfățișare.

„Scopul nostru rămâne neschimbat, și anume, ca pe străzile din Centrul Istoric să păstrăm clădirile existente la nivelul actual, fără să permitem ridicarea unor etaje suplimentare. Din păcate, în demersul nostru am fost susținut de foarte puțini colegi din Consiliul Local, lor le mulțumim. Așadar în urma votului Consiliul Local a votat Planul Urbanistic Zonal (PUZ), care reglementează arhitectura din partea istorică a orașului, fără a ține cont de amendamentele propuse de UDMR, astfel se creează premiza unei transformări majore a peisajului urban”, a spus Pintér Zsolt.

Viceprimarul UDMR, Pap Zsolt István, a precizat că PUZ-ul de față este 90% în regulă, fiind binevenit, însă aceste aspecte legate de ridicarea nivelului clădirilor va strica în mod radical identitatea istorică a orașului.

„PUZ-ul în sine este foarte bun, făcut de oameni foarte buni. Dacă se permite ridicarea de la P la P+1 sau chiar P+2+M se schimbă radical aspectul istoric al municipiului Baia Mare. În afară de centrul vechi, câteva străduțe mai au amprenta orașului vechi pe care cu toții îl iubim și îl vedem în fotografii, ” a mai precizat Pintér Zsolt.

Cei doi consilier locali UDMR au subliniat faptul că nu sunt împotriva dezvoltării orașului, ba împotrivă, cred că Centrul istoric trebuie mult îngrijit și dezvoltat, mai ales clădirile monument emblematice precum Minerul, Episcopia greco-catolică, Mănăstirea minoriților, Piața Păcii etc.

Președintele UDMR Maramureș, Pintér Zsolt, a mai precizat că UDMR poate reprezenta interesele tuturor, nu numai a maghiarilor din România. UDMR poate să fie un partid foarte modern, dar care apără interesele în special ale minorității maghiare, dar nu numai.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu