UE doreste sa discute “rapid” cu Washingtonul cu privire la dispozitivele electronice la bordul avioanelor

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Comisia Europeana a cerut Washingtonului “organizarea rapida a unor reuniuni” dupa ce autoritatile americane au invocat posibilitatea de a interzice dispozitivele electronice la bordul avioanelor venind din Europa, relateaza vineri France Presse, citand o sursa europeana, informeaza AGERPRES.

Executivul european, ingrijorat de o astfel de masura unilaterala, doreste ca aceste reuniuni sa aiba loc “atat la nivel tehnic, cat si politic” pentru a discuta despre eventualitatea luarii de noi masuri in materie de securitate aeriana, a indicat sursa citata, apropiata acestui dosar.

Comisarii europeni Dimitris Avramopoulos si Violeta Bulc, responsabili pentru afaceri interne si respectiv pentru transporturi, “au trimis marti o scrisoare in acest sens omologilor lor americani”, a confirmat pentru AFP un purtator de cuvant al Comisiei, intrebat cu privire la respectiva solicitare a Bruxellesului.

“SUA si UE au o colaborare indelungata si fructuoasa in domeniul securitatii, in special in domeniul sigurantei aeriene” si aceasta scrisoare vizeaza “continuarea acestei cooperari si un raspuns comun la amenintarile comune”, a precizat acelasi purtator de cuvant, fara sa dezvaluie continutul exact al scrisorii celor doi comisari europeni.

Un purtator de cuvant ministerial din SUA a declarat marti ca autoritatile americane planifica sa interzica laptopurile la bordul avioanelor venind din Europa, in extinderea masurii care este in prezent in vigoare pentru zborurile care sosesc din mai multe tari din Orientul Mijlociu si Africa.

Ministerul Securitatii Interne, a spus el, este pe cale sa ia o astfel de decizie odata cu apropierea vacantei de vara si companiile aeriene care opereaza pe rute intre Europa si Statele Unite au fost avertizate ca o asemenea masura este pe cale sa fie pusa in aplicare.

In martie, Washingtonul a interzis pasagerilor calatorind la bordul curselor directe spre SUA, plecand din zece aeroporturi situate in opt tari, sa ia cu ei la bord tablete, laptopuri si alte dispozitive electronice mai mari decat un telefon mobil.

Tarile vizate sunt Turcia, Egipt, Kuweit, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudita, Maroc, Qatar si Iordania.

Marea Britanie a urmat imediat exemplul Statelor Unite pentru zborurile din sase tari: Turcia, Liban, Iordania, Egipt, Tunisia si Arabia Saudita.

Aceasta decizie, care impune ca pasagerii sa predea aceste dispozitive electronice in bagajul de cala, a intervenit dupa ce mai multi oficiali din domeniul combaterii terorismului au invocat intentii ale unor grupari jihadiste de a confectiona bombe avand aspectul de baterii electronice.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2