UE se indreapta spre o recolta mare de grau in pofida valului de caldura de la inceputul verii

Uniunea Europeana se indreapta spre o recolta mare de grau in vara acestui an, in conditiile in care valul de caldura de la finele lunii iunie a avut un impact negativ mai modest decat se estima initial, au declarat vineri traderi si oficiali din sectorul agricol consultati de Reuters, informeaza AGERPRES.

“Valul de caldura a provocat o diminuare a recoltei cu cateva milioane de tone dar, pe ansamblu, vom avea o recolta mare si livrari semnificative la export in principalii producatori Franta, Germania, Marea Britanie si Polonia”, a declarat un trader german.

In Franta, cel mai mare producator de grau din UE, fermierii au recoltat 33% din cultura de grau moale pana la data de 15 iulie, in crestere fata de 9% in urma cu o saptamana. “In Franta, recolta arata mai bine decat ne asteptam. Randamentele sunt foarte bune in pofida valului de caldura”, a spus un trader pentru Reuters.

Participantii de pe piata si-au revizuit in crestere estimarile privind recolta de grau a Frantei in acest an pana la 38 milioane tone, in crestere fata de aproximativ 34 milioane tone anul trecut. In plus, continutul de proteine este in general de 11% sau mai mare, ceea ce reprezinta o imbunatatire fata de primele cantitati recoltate pe coasta de vest a Frantei care au aratat un continut de proteine mai mic de 11%, pragul minim cerut in general pentru pietele de grau pentru panificatie.

Si in Germania, al doilea mare producator de grau din UE, cooperativele agricole si-au imbunatatit estimarile privind recolta din acest an cu 17,7% pana la 23,85 milioane tone. “Valul de caldura din iunie a insemnat diminuarea cu 850.000 de tone a productiei de grau a Germaniei, dar in pofida acestui lucru recolta arata bine, iar pierderile nu sunt atat de grave pe cat se preconiza”, a declarat un trader german.

In Marea Britanie, recoltatul graului ar urma sa inceapa peste 10 zile iar cultura este, pe ansamblu, intr-o stare buna. Productia din acest an ar urma sa o depaseasca pe cea de 14 milioane tone inregistrata anul trecut. “Cred ca o estimare de 15 milioane tone este una prudenta fiind posibil sa fie chiar mai mare”, a declarat Jack Watts, consilier la National Farmers Union.

Recoltatul graului a inceput si in Polonia, iar productia din acest an ar urma sa fie mai mare cu 8%-9% fata de cea din 2018 pana la 10,7 milioane tone, a apreciat Wojtek Sabaranski, analist la Sparks Polska.

De asemenea, producatorii de grau din bazinul Marii Baltice, care au fost afectati de seceta de anul trecut, se asteapta la o revenire a productiei in acest an. De exemplu, recolta de grau a Suediei ar urma sa se dubleze in acest an pana la 3,2 milioane tone, a declarat Mikael Jeppsson de la cooperativa agricola Lantmannen. “Recolta ar urma sa fie suficient de mare pentru a permite Suediei sa reia exporturile de grau”, a spus Mikael Jeppsson.

In Lituania, care a devenit un jucator activ pe piata mondiala de export de grau, in acest an recolta ar urma sa creasca cu 35% pana la 4,2 milioane de tone. “Pentru moment, este dificil de spus care va fi calitatea graului pentru ca recoltatul va incepe in zilele urmatoare”, a declarat un trader de cereale din Lituania.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1