UE si ONU lanseaza un apel de strangere a aproape 500 milioane de dolari pentru Irak

home camp2
home camp2
home camp2

irakUniunea Europeana si Organizatia Natiunilor Unite au lansat joi un apel de strangere a aproape 500 milioane de dolari in favoarea Irakului, tara unde tensiunile sectare si conflictul armat au declansat o criza umanitara, informeaza DPA citata de Agerpres.

Mai mult de 8,2 milioane de oameni, adica aproape un sfert din populatia Irakului, au nevoie urgenta de sprijin umanitar in urma campaniei purtate de gruparea jihadista Statul islamic si de contrainsurgenta guvernamentala, afirma ONU in apel. Acesta solicita fonduri de 497,7 milioane de dolari cu care sa se asigure asistenta primara si protectie pentru 5,6 milioane de irakieni in acest an. In lipsa lor, este de asteptat ca situatia sa se inrautateasca in lunile de vara.

Serviciile de sanatate, apa si salubritate sunt pe punctul de a se prabusi, ceea ce provoaca un risc ridicat de epidemii, a avertizat directorul general al OMS, Margaret Chan.

Comisia Europeana a anuntat o contributie de 25 milioane de euro (28 milioane de dolari) pentru ca refugiatilor sa li se asigure apa, hrana, adapost, medicamente si ingrijire medicala.

De la inceputul lui 2014, 2,9 milioane de persoane si-au parasit locuintele, conform cifrelor ONU. In ultimele luni, fenomenul a fost alimentat de escaladarea conflictului armat in provincia Anbar si in capitala acestuia, Ramadi.

‘Numarul persoanelor care au nevoie de asistenta primara in Irak a crescut cu 400% in mai putin de un an’, a declarat comisarul european pentru ajutor umanitar, Christos Stylianides, cerand tuturor partilor din conflict sa ii protejeze pe civili si sa le garanteze trecerea in siguranta.

Uniunea Europeana a alocat un total de peste 1 miliard de euro pentru urmatorii doi ani pentru a raspunde crizelor din Siria si Irak, dar si amenintarii reprezentate de Statul Islamic.

Organizatia neguvernamentala Oxfam atrage insa atentia ca doar ajutorul financiar nu va rezolva criza din Irak, fiind necesare si ‘eforturi de a lupta impotriva deziluzionarii politice, relei guvernari si divizarilor sectare care au ajutat la alimentarea actualei crize’.

Print Friendly, PDF & Email
home camp 1
home camp 1
home camp 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *