UE testeaza metodele de aparare ale bancilor impotriva atacurilor cibernetice

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Uniunea Europeana ia in considerare testarea metodelor de aparare ale bancilor impotriva atacurilor cibernetice, deoarece industria devine din ce in ce mai vulnerabila la hackeri, au declarat pentru Reuters surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul, informeaza AGERPRES.

In ultimii ani a crescut numarul si complexitatea atacurilor cibernetice impotriva bancilor, infractorii gasesc noi metode, pe langa obtinerea ilicita a datelor conturilor online ale clientilor.

Autoritatile globale de reglementare au inasprit cerintele de securitate pentru banci, din cauza atacurilor cibernetice, si in unele state sistemele de securitate ale creditorilor sunt verificate.

Dar complexitatea atacurilor este in crestere, arata datele SWIFT, sistemul de plati bancare internationale.

Bancile “nu reusesc sa-si demonstreze capacitatea de a face fata cresterii amenintarii din partea celor care obtin acces neautorizat la sistemele si datele lor cheie”, a avertizat in decembrie Autoritatea Bancara Europeana (EBA).

Urmatorul pas al autoritatilor europene de reglementare in vederea intaririi securitatii ar putea fi un test de stres desfasurat la nivelul UE.

Comisia Europeana (CE) evalueaza noi initiative menite sa contracareze atacurilor cibernetice, a declarat un oficial al CE pentru Reuters.

Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat anul trecut ca va infiinta o baza de date in care va inregistra atacurile cibernetice cu care se confrunta creditorii din cele 19 state ale zonei euro. Dar schimbul de informatii pe acest subiect intre autoritatile nationale ramane restrans.

Comisia Europeana analizeaza daca un test la nivelul UE ar intari securitatea, pe langa controalele pe care le desfasoara deja autoritatile nationale, sustin sursele.

Autoritatea Bancara Europeana, care deruleaza testele de stres din randul principalelor banci din Europa, ar urma sa anunta in aceasta vara detaliile urmatorului exercitiu, planificat pentru mijlocul lui 2018.

Un oficial EBA a declarat ca securitatea cibernetica este pe agenda institutiei dar inca nu a fost luata nici o decizie privind posibile teste de stres. Presedintele EBA, Andrea Enria, a cerut statelor membre ale UE sa testeze metodele de aparare ale bancilor impotriva atacurilor cibernetice.

Analistii sustin ca cele mai recente teste de stres derulate in randul principalelor banci din Europa nu au reusit sa atenueze temerile investitorilor privind profitabilitatea sectorului bancar si nu au analizat unele riscuri, cum ar fi efectele ratelor negative ale dobanzilor si impactul deciziei Marii Britanii de a iesi din Uniunea Europeana (Brexit).

Conform testelor de stres din 2016, banca italiana Monte dei Paschi, grupul austriac Raiffeisen, banca spaniola Banco Popular si doua dintre principalele institutii financiare irlandeze au obtinut cele mai slabe rezultate.

Un test de stres este o simulare a mai multor scenarii diferite de criza financiara prin care poate fi testata soliditatea institutiilor bancare. Autoritatea Bancara Europeana, care a supus la teste de stres un numar de 51 de banci din zona euro, a subliniat ca rezultatele acestor teste arata ca mai sunt multe de facut pentru a pune bancile intr-o pozitie solida.

Au fost cateva surprize: rezultatele sub asteptari inregistrate de principalele institutii financiare irlandeze si grupul britanic Barclays, in timp ce bancile germane Deutsche Bank si Commerzbank s-au descurcat mai bine decat se anticipa.

In 2016 a fost a treia runda de teste de stres derulate in UE dupa ce contribuabilii au salvat mai multe banci dupa criza financiara din 2007-2009. De data aceasta, pentru prima data, testele derulate de EBA au inclus si impactul unor riscuri precum amenzile si intelegerile in justitie asupra capitalului bancilor.

Potrivit calculelor EBA, impactul total al amenzilor si intelegerilor asupra capitalului bancilor ar fi de 71 miliarde de euro. Cel mai mare impact ar proveni insa de pe urma pierderilor provocate de pe urma creditelor, pierderi care s-ar ridica la 350 miliarde de euro la toate bancile testate.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *