Ultimul exemplar mascul de rinocer de Sumatra din Malaezia ”nu are sperante de supravietuire”

home camp2
home camp2
home camp2

Ultimul exemplar mascul de rinocer de Sumatra care traieste in Malaezia se confrunta cu probleme de sanatate si nu are sperante de supravietuire, au confirmat marti autoritatile din domeniul conservarii faunei salbatice din statul Sabah de pe insula Borneo, potrivit DPA, informeaza AGERPRES.

Ingrijorarile in ceea ce priveste starea de sanatate a rinocerului s-au intensificat dupa ce apetitul si agilitatea animalului au scazut semnificativ din aprilie anul trecut, a relatat luni cotidianul local The Star.

Desi nu se cunoaste un diagnostic exact, este posibil ca rinocerul sa sufere de afectiuni ale rinichilor sau ale ficatului legate de varsta sa inaintata, a declarat pentru DPA John Payne, directorul Borneo Rhino Alliance.

Varsta rinocerului, botezat Tam, este estimata la cel putin 35 de ani. Speranta medie de viata in cazul unui rinocer de Sumatra este cuprinsa intre 35 si 40 de ani.

“Nu ne asteptam ca el sa supravietuiasca prea mult timp. Limita este mai degraba de ordinul zilelor decat al saptamanilor”, a mai spus John Payne.

Eforturile pentru a spori populatia de rinoceri din Borneo au fost, in cea mai mare parte, fara rezultat, in ciuda colaborarilor cu rezervatii naturale din Indonezia si folosirea unor proceduri precum fertilizarea in-vitro.

Sperantele potrivit carora Tam s-au putea imperechea cu doua femele rinocer au fost spulberate dupa ce s-a descoperit ca una dintre acestea avea mai multe chisturi la nivelul uterului, iar cealalta suferea de fibrom uterin. Cele doua femele rinocer au fost, intre timp, eutanasiate.

Rinocerul de Sumatra este considerat o specie in pericol critic de disparitie din cauza braconajului – animalele fiind vanate pentru coarnele lor, folosite in medicina traditionala – si a ocuparii ilegale a habitatelor esentiale, potrivit organizatiei World Wide Fund for Nature.

Tam a fost gasit in 2008, in timp ce ratacea intr-o plantatie de palmieri destinati extractiei uleiului, situata in Sabah. A fost salvat de autoritatile din domeniul faunei salbatice si dus intr-o rezervatie.

In urma diminuarii populatiei, exemplarele ramase traiesc atat de izolate, incat foarte rar se pot intalni pentru a se reproduce.

Print Friendly, PDF & Email
home camp 1
home camp 1
home camp 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *