Umilirea unui popor – Un an de la inchiderea spitalelor: Spitalul din Somcuta Mare a devenit paradisul hotilor

Reclame home 1
Reclame home 1

La un an de la inchiderea a 67 de spitale de catre Guvernul Boc, conditiile in sistemul de sanatate nu sunt nici pe departe mai bune. In judetul Maramures, doua unitati spitalicesti au fost „ucise” cu miseleste de niste indivizi buni de aruncat la groapa de gunoi a istoriei. Este vorba de Spitalul de Boli Cronice Baia Sprie si Centrul de Sanatate Somcuta Mare.

Presedintele SANITAS Maramures, Mircea Ciocan, spune ca inchiderea celor doua spitale a privat cateva zeci de mii de oameni de serviciile medicale.

„Din punctul meu de vedere, a fost o mare prostie, o eroare impardonabila din partea autoritatilor. Ele n-au avut costuri atat de mari, iar raportat la cost-beneficiu, pentru populatia de acolo, beneficiile a fost mult mai mari decat costurile pe care le-au facut aceste unitati.

Faptul ca s-au inchis doua unitati marunte in acest judet, vaduvind de servicii medicale o buna parte a populatiei, si vorbim aici de cateva zeci de mii de locuitori, nu face decat sa adanceasca criza, pentru ca nu o duc mai bine spitalele care au ramas. Nu se vede nicaieri o economie facuta prin inchiderea unor spitale, ci dimpotriva.

Au taiat bugetul in schimb, au taiat paturile a scazut si bugetul. Politica nu a fost una de a economisi prin inchiderea unor spitale si arondarea acelor resurse catre alte spitale, ci a fost de a inchide spitalele si de a inchide si robinetul cu banii aferenti acestor spitale din bugetul de asigurari de sanatate. Din punctul meu de vedere, nu s-a facut altceva decat ca s-a sacrificat un numar de oameni pentru diferite ambitii politicianiste”, a declarat Mircea Ciocan.

El a dat si unele detalii cu privire la halul in care a ajuns fostul Centru de Sanatate din Somcuta Mare, tinta hotilor, mai nou.

„Am fost de curand si am vizitat spitalul din Somcuta, pai au inceput tiganii sa fure deja de acolo, practic se degradeaza, iar in trei ani, acea cladire va fi de demolat, daca merge asa in continuare.

La Baia Sprie, eu zic ca a fost o initiativa buna a primarului, de a face demersurile pentru a infiinta un spital privat. Sa stiti ca si noi, Sindicatul SANITAS, am decis sa sprijinim aceasta initiativa, in sensul ca ne-am inscris in randul membrilor fondatori ai acestei cercetari si dorim sa se finalizam aceasta investitie”, a aratat liderul de sindicat.

Ciocan mai afirma ca, in cazul in care s-ar dori redeschiderea acestor spitale, nimeni n-ar mai dori sa mearga sa lucreze acolo.

„Pot sa va spun ca noi ne-am facut treaba la momentul respectiv si am decis sa ne redistribuim intregul personal, atat asistentele medicale, cat si infirmierele, inclusiv bucataresele, tot am redistribuit. Ceea ce in schimb e un fenomen ireversibil, e faptul ca acolo, chiar daca s-ar redeschide maine, nu vom mai putea mobiliza specialisti cum ar fi medici, biologi, chimisti, laboranti si asa mai departe, pentru ca nimeni nu mai vrea sa se reintoarca acolo.

Aici e marea problema, chiar daca am incerca astazi sa le redeschidem, ar fi foarte greu sa gasim resursele umane pentru aceste locatii”, a conchis Mircea Ciocan.

Vlad HERMAN

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole