Un aisberg de dimensiunea orasului Sydney s-a desprins din Antarctica

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Un aisberg de dimensiunea orasului Sydney s-a desprins dintr-o calota glaciara din estul Antarcticii, insa nu din cauza schimbarilor climatice, a anuntat marti Australian Antarctic Divisions (AAD), relateaza dpa.

Aisbergul, cu o suprafata de 1.636 de kilometri patrati, s-a desprins pe 26 septembrie din calota glaciara Amery, a treia ca marime din Antarctica, aflata intre statiile de cercetare Davis si Mawson din Australia.

Denumit D28, aisbergul s-a desprins din partea frontala a calotei glaciare, pe care oamenii de stiinta o monitorizau de la inceputul anilor 2000, potrivit AAD, o agentie guvernamentala australiana. Desprinderea unui ghetar de mari dimensiuni fusese anticipata pentru perioada 2010-2015, titreaza Agerpres.

„Nu credem ca acest eveniment este legat de schimbarile climatice”, a declarat Helen Amanda Fricker, profesor la Institutul de Oceanografie Scripps din Statele Unite. „Este o parte a ciclului normal al calotei glaciare, unde astfel de desprinderi importante au loc la fiecare 60-70 de ani”, a mai spus ea.

Ultima mare deprindere din calota glaciara Amery, un ghetar plutitor de 60.000 de kilometri patrati, a avut loc in 1963-1964.

„Stiam ca se va intampla pana la urma, insa nu s-a intamplat exact acolo unde ne asteptam”, a afirmat Fricker.

La randul sau, Ben Galton-Fenzi, un glaciolog din cadrul AAD, a declarat ca aceasta desprindere nu va afecta direct nivelul marii.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole