Un bicorn atribuit imparatului Napoleon, gasit la Waterloo si estimat la 2 milioane de euro, scos la licitatie

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

„Napoleonomania” ar putea sa se manifeste inca o data saptamana viitoare, cand un bicorn (palarie barbateasca cu doua colturi, n.r.) atribuit imparatului Napoleon, gasit pe campul de batalie de la Waterloo, va fi pus in vanzare in cadrul unei licitatii ce va avea loc luni in Franta. Obiectul ar putea fi achizitionat cu aproape 2 milioane de euro, la fel ca o palarie similara ce a fost cumparata de un colectionar sud-coreean in anul 2014, informeaza AFP, transmite AGERPRES.

Intr-o domnie de 15 ani, Napoleon (1769-1821) ar fi purtat aproximativ 120 de palarii de acest tip. Doar 20 dintre ele au fost identificate cu un grad ridicat de precizie, inclusiv bicornul ce va fi scos la licitatie in cursul zilei de luni.

„Trebuie sa corespunda in termeni care tin de date calendaristice si marimea circumferintei capului. Exista si alte cateva mici detalii: Napoleon nu suporta captuseala, deci aceasta era intotdeauna eliminata; el cerea mici ranforsari in anumite puncte, pentru a putea sa o apuce mai bine”, a declarat pentru AFP Etienne De Baecque, comisar al casei de licitatii De Baecque et Associes, organizatoarea acestui eveniment, ce va avea loc in orasul Lyon.

„Dar, la fel cum se intampla intotdeauna cu suvenirele istorice, exista o parte de visare si de indoiala”, a adaugat el.

Aceasta palarie din fetru de „castor negru” ar fi fost gasita dupa batalia de la Waterloo (Belgia) si dupa fuga imparatului francez, urmarit de un capitan olandez. Bicornul, ce are in prezent cateva rupturi si crapaturi, ar reprezenta, astfel, un frumos trofeu de razboi.

Potrivit comisarului de licitatie, obiectul, pus in vanzare cu un pret cuprins intre 30.000 si 40.000 de euro, nu ar trebui sa egaleze recordul de pret stabilit de un alt bicorn napoleonian, in 2014, deoarece se afla intr-o stare mai putin buna si pentru ca sursa lui de provenienta este mai putin prestigioasa.

In 2014, colectionarul sud-coreean Kim Hong-Kuk, presedinte fondator al gigantului agroalimentar Harim, a platit 1,8 milioane de euro – de cinci ori mai mult decat pretul estimat – pentru a cumpara un bicorn similar ce provenea din colectia lui Louis al II-lea de Monaco (1870-1949), strabunicul printului Albert al II-lea, care a decis sa il vanda la licitatie.

Potrivit AFP, „Napoleonomania” continua sa se manifeste: in noiembrie, o fragila frunza de laur, realizata din aur si cantarind doar 10 grame, creata pentru a decora coroana purtata de Napoleon Bonaparte in timpul ceremoniei sale de incoronare din 1804, a fost adjudecata cu 625.000 de euro la o licitatie organizata in Fontainebleau. In acest oras situat la sud-est de Paris se afla un castel care gazduieste un muzeu dedicat fostului imparat francez.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2