Curtea de Conturi a Olandei a estimat luni ca aceasta tara ar suferi pierderi directe de 2,3 miliarde de euro pana in 2023 daca Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord paraseste Uniunea Europeana fara a fi in vigoare un acord intre cele doua parti, transmite Reuters, informeaza AGERPRES.
Institutia, ce realizeaza analize oficiale in vederea luarii deciziilor guvernamentale, a mentionat ca executivul olandez si o mare parte a industriei tarii se pregatesc intens pentru Brexit incepand din 2016, dar sistemul vamal olandez s-ar putea sa nu fie adaptat pentru scenariul cel mai pesimist.
Regatul Unit este al treilea mare partener comercial al Olandei, dupa Germania si Belgia.
La 25 noiembrie, liderii statelor membre au aprobat, la Bruxelles, acordul privind iesirea Regatului Unit din blocul comunitar, precum si declaratia care schiteaza relatia post-Brexit cu Londra. Regatul Unit devine astfel prima tara care paraseste UE.
Acordul de retragere, ce are 585 de pagini, detaliaza conditiile juridice ale iesirii Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord din UE la 29 martie 2019. Liderii din UE s-au exprimat de asemenea in favoarea „unei relatii cat mai stranse posibil” cu Londra dupa Brexit.
Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona stipuleaza ca, daca un stat membru decide sa se retraga din UE, el are la dispozitie doi ani pentru a conveni cu tarile ramase in UE un acord de retragere, desi acest proces poate fi prelungit in cazul in care Consiliul European decide in unanimitate in aceasta privinta.