Un condamnat american a fost considerat ”apt” sa fie executat ”a doua oara”

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

ciocan-judecatorUn condamnat care a supravietuit unei executii ratate este considerat ”apt” sa fie executat a doua oara, dupa ce Curtea Suprema a Statelor Unite a respins apelul inaintat de acest american. Romell Broom este un caz unic in istoria judiciara americana, informeaza AGERPRES.

La 15 septembrie 2009, acest barbat declarat vinovat pentru violarea si uciderea unei adolescente in 1984 a fost supus unui calvar inuman, cand responsabilii inchisorii au incercat in zadar sa-i insereze un cateter venos prin care sa-i fie injectata substanta letala, relateaza marti AFP.

Timp de doua ore, detinutul a fost intepat in mod repetat in brate si picioare, dar niciuna dintre venele sale nu a parut suficient de vizibila sau puternica pentru a suporta perfuzia.

Dupa ce condamnatul s-a plans de durerile cauzate, executia a a fost in cele din urma intrerupta. Prin urmare, Romell Broom a iesit viu din camera mortii din inchisoarea Lucasville din statul Ohio.

Timp de sapte ani, aparatorii sai au insistat ca, in pofida rezultatului miraculos, calvarul mental si fizic pe care l-a suferit clientul lor ar trebui sa-l exonereze de o alta incercare de executie. Ei au invocat amendamentul 8 al Constitutiei Statelor Unite, care interzice „pedepsele crude sau neobisnuite”, si principiul dublei incriminari, care spune ca nimeni nu poate fi pedepsit penal a doua oara pentru aceleasi fapte.

„Dl Broom nu putea sa spere ca va iesi viu din camera mortii „, au scris avocatii sai. „Timp de doua ore, statul Ohio a incercat sa-l execute. Din moment ce Broom a trecut in mare masura de momentul in care se astepta in mod iminent sa moara si a suferit dureri si suferinte intense, o doua incercare de a-l executa este nefondata”.

Aceste argumente nu au convins Curtea Suprema care, cu majoritatea a opt judecatori (si doua voturi impotriva), a refuzat luni sa includa acest dosar in calendarul sau. Inalta Curte a respins, de asemenea, un apel al lui Sireci Henry, un alt condamnat la pedeapsa capitala pentru o crima din 1976. Intr-o lista de argumente prin care si-a exprimat dezacordul fata de majoritatea confratilor sai, magistratul Stephen Breyer a denuntat detentia extrem de lunga a acestui om in culoarul mortii.

Henry Sireci este inchis de 40 de ani sub amenintarea de a fi executat. Cand a fost condamnat in prima instanta, inca exista Zidul Berlinului, iar caderea Saigonului (care punea capat razboiului din Vietnam) abia urma sa se produca. Pe atunci, putini oameni stiau de existenta calculatorului sau internetului si mai mult de jumatate dintre americanii care traiesc astazi nici nu se nascusera, a scris el.

Astazi in varsta de 60 de ani, si Romell Broom a petrecut mai mult de trei decenii in culoarul mortii. Intr-un mod extrem de paradoxal, a ”doua” sa executie promite, in conditiile actuale, sa fie foarte controversata.

Statul Ohio si-a anuntat in urma cu doua luni intentia de a modifica protocolul executiei, incluzand trei substante, intre care midazolam. Joia trecuta, un condamnat la moarte din Alabama a prezentat convulsii timp de 13 minute in timpul executiei sale cu acest produs foarte criticat, deoarece este un simplu anxiolitic.

Statele Unite se confrunta in prezent cu o penurie de produse utilizate in injectiile letale, pe care mari companii farmaceutice europene refuza sa le livreze.

„In executii, midazolam ar trebui sa plaseze condamnatul sub anestezie, dar aceasta nu este o substanta adecvata pentru acest obiectiv”, explica pentru AFP Megan McCracken, specialist in injectii letale la Berkeley Law School. „Cu diferite ocazii, prizonierii care au primit midazolam, fie au ramas constienti, fie si-au recapatat cunostinta si s-au luptat, s-au sufocat si au aratat semne de durere si suferinta”, a exemplificat ea. Or, aminteste specialista, „atat Constitutia, cat si credinta noastra intr-o buna administrare impun statelor sa practice executii care sa fie umane si conforme legii si Constitutiei”.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2