Un demnitar turc le recomanda femeilor sa nu rada prea tare in public

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

”O femeie trebuie sa aiba o anumita tinuta morala si sa nu rada tare in public”, a afirmat vicepremierul turc Bulent Arinc, declansand marti o polemica in Turcia, tara musulmana, dar laica, ce sarbatoreste Eid Al-Fitr (sfarsitul ramadanului).

”Barbatul trebuie sa fie moral, dar si femeia trebuie sa stie ce este decent si ce nu este”. ”Nu trebuie sa rada tare in fata tuturor, ci trebuie sa ramana decenta in fiecare clipa”, a declarat luni Arinc, influent membru al guvernului islamo-conservator al carui purtator de cuvant este, cu ocazia unei vizite in circumscriptia sa din Bursa (nord-vestul tarii), scriu ziarele turce preluate de AFP citata de Agerpres.

Aceasta afirmatie a declansat o avalansa de reactii — majoritatea de indignare — pe retelele de socializare, internautii denuntand interventia ”tot mai flagranta” a regimului turc in viata privata.

”Nu ne mai dati lectii de morala! Mai degraba dati socoteala pentru banii pe care i-ati furat”, a scris un internaut pe Twitter, referindu-se la suspiciunile de coruptie care il vizeaza din luna decembrie pe premierul Recep Tayyip Erdogan si anturajul sau politic.

Afirmatia vicepremierului, care s-a remarcat si in trecut prin recomandarile repetate in favoarea unei vieti conforme cu Coranul, are si repercusiuni politice. Cu circa doua saptamani inainte de alegerile prezidentiale din 10 si 24 august, primele organizate in regim de sufragiu universal, candidatul opozitiei, Ekmeleddin Ihsanoglu, i-a dat o replica lui Arinc. ”Chiar avem nevoie sa auzim rasul vesel al femeilor”, a scris pe Twitter principalul rival al lui Erdogan la alegerile prezidentiale.

Turcii au manifestat masiv in vara lui 2013 impotriva ”devierii autoritare” si ”islamiste” a regimului Erdogan, care se afla la conducerea tarii din 2002, incheie AFP.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2