Un deputat de Maramures incearca sa repare ce s-a stricat: Propunere legislativa pentru inlaturarea inechitatilor intre pensionarii cu grupele I si II

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Deputatul USR de Maramures, Vlad Emanuel Durus, a anuntat intr-o conferinta de presa ca este aproape de a definitiva o propunere legislativa de modificare a Legii 155/2016 si Legii 192/2015. Cele doua legi au creat inechitati in randul pensionarilor cu grupa I si II, stagiu complet de cotizare, pensionati inainte de 1 ianuarie 2011, comparativ cu cei pensionati dupa aceasta data. Modificarea legislativa propusa de Durus a fost creionata dupa consultarea cu mai multe persoane defavorizate. In esenta, propunerea legislativa va urmari ca modul de calcul a punctajului mediu anual pentru cei pensionati inainte de 1 ianuarie 2011 sa se faca raportandu-se la stagiul complet de cotizare avut in vedere la stabilirea pensiei.

Propunerea deputatului USR vine dupa ce interpelarile facute catre Ministerul Muncii si Justitiei Sociale au ramas fara efect. Ministrul PSD, Lia Olguta Vasilescu, a refuzat sa indrepte inechitatile semnalate, desi are o majoritate PSD-ALDE in Parlament. Modificarea legii se impune cu atat mai mult cu cat pensionarii care si-au cautat dreptatea in instanta au avut castig de cauza.

„Sunt deja la nivelul Romaniei mai multe hotarari definitive pronuntate de diverse instante prin care li se dau dreptate petentilor. In Maramures, abia la finalul acestei luni au intrat pe rol primele cauze. Se vor castiga cu siguranta, pentru ca s-a creat prin lege o nedreptate. Repararea inechitatilor din lege este obligatorie pentru ca nu toti pensionarii au posibilitatea sa ceara o reparatie in instanta. In Maramures sunt peste 7000 de pensionari afectati. Nici 10% nu vor ajunge sa intenteze un proces Casei de Pensii care a facut recalcularea. Pe restul avem obligatia sa-i aparam”, a spus Vlad Emanuel Durus.

Initiatorul proiectului spera ca parlamentarii PSD-ALDE sa nu se opuna modificarilor, mai ales ca au mai fost incercari de reparare, dar nu au avut sustinere politica. Guvernul ar fi trebuit sa se autosesizeze dupa primele hotarari definite ale instantelor si sa amendeze din oficiu actele legislative a caror prevederi au fost declarate ilegale.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2