Un fermier si un pasionat de off road, printre salvatorii victimelor din avionul prabusit

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Un membru al clubului Tranylvania Off Road Cluj si un satean din zona varfului Petreasa, unde s-a produs accidentul aviatic de luni seara, se numara printre cei care i-au purtat pe brate pe pasagerii aparatului de zbor prabusit, scrie Agerpres.

Gheorghe Giurgiu, fermier care locuieste in zona, a auzit la televizor despre acccident. El a declarat ca a pornit in jurul orei 19,00 de acasa cu alti consateni, catre varful Petreasa, pentru ca s-au gandit ca este cel mai inalt varf din zona si ca acolo nu cauta nimeni.

‘La televizor ne-am uitat, dar tot spuneau lucruri diferite si asa ca ne-am dus si noi sa-i cautam. Cam la vreo ora, sa zic, am cautat, o ora si jumatate, pana i-am gasit. Noi am ajuns primii la ei, eu si trei consateni. Am tinut mereu legatura cu seful de post din Albac, Marius Neag, ca el e consatean de-al nostru si cunoaste si el zona’, a povestit Gheorghe Giurgiu.

Acesta a spus ca, atunci cand au ajuns in varf, au sunat alti sateni sa vina cu paturi si sa-i ajute.

Potrivit fermierului, victimele accidentului acuzau dureri puternice, un medic avea picioarele rupte si pentru ca le era foarte frig, cei trei sateni i-au invelit cu hainele lor.

‘Mie mi-era cald ca tocmai urcasem dealul. Dar era zapada de 45 de centimetri si ei stateau in frig de catva timp. I-am invelit cu haina pe unul si cu vesta pe altul si am facut un foc in apropiere. Am chemat si alti localnici si, dupa ce au venit, ne-am gandit cum sa-i caram in jos, ca aveau dureri mari, iar acolo sus nu ajunge nici tractorul’, a spus Gheorge Giurgiu.

El a precizat ca era aproximativ ora 21,00-21,30 cand a gasit avionul si pe cei sapte pasageri.

La randul sau, Marius Pop a declarat ca a pornit in jurul orei 19,00 din Cluj, dupa ce a primit un telefon de la niste prieteni din Bucuresti care ii cereau sa ajute echipajele ISU Cluj.

Marius Pop a explicat ca membrii clubului Transylvania Off Road Cluj au o intelegere mai veche cu reprezentantii ISU si ca au mai participat si la alte actiuni ale acestora.

‘Si la Suceava am fost de curand. Iar luni am plecat din Cluj seara si ne-am dus catre Belis intai, asa cum erau informatiile. Apoi catre Crucea Iancului, care e destul de departe de locul accidentului, dar asa stiam. Am fost de doua ori la Crucea Iancului. Apoi am auzit de varful Petreasa, dar era sa-l confundam cu Pietroasa, care e in alta parte’, a spus Marius Pop.

Acesta a ajuns la locul accidentului, unde a gasit grupul de sateni mobilizat deja.

Cei doi au explicat ca, practic, coborarea de pe munte s-a facut in trei etape. Prima a fost cu victimele pe brate sau in paturi, pentru ca pana la locul accidentului nu poate urca niciun fel de vehicul. Apoi, a doua etapa, a fost realizata cu ajutorul masinilor de teren aduse de Marius Pop, care erau mai eficiente decat tractoarele pe care totusi satenii le adusesera deja.

Ulterior, cei sase raniti, printre care si tanara rezidenta care a murit la scurta vreme, au fost adusi pana la o zona in care puteau urca si masinile SMURD-ului, unde li s-au acordat ingrijirile necesare.

Centrul localitatii Horea, aflat in imediata vecinatate a varfului Petreasa, a fost intesat luni, pana dupa miezul noptii, cu masini ale serviciilor de ambulanta, SMURD si pompieri din mai multe judete.

Din centrul localitatii si pana la locul accidentului sunt, in linie dreapta, opt kilometri, au declarat reprezentanti ai echipelor de salvamontisti care au participat la misiunea de salvare.

In afara de localnici si membrii echipei de off road, la fata locului se aflau pompieri, salvamontisti, politisti si jandarmi din Alba si judetele invecinate.

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2