Un fizician incearca sa obtina in laborator fulgi de nea cat mai apropiati de perfectiune

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

In natura nimic nu este perfect, iar imperfectiunile trebuie celebrate pentru ca ofera identitate si personalitate. Acest lucru nu este insa suficient pentru un fizician perfectionist care si-a propus sa duca simetria fara cusur a unui fulg de zapada dincolo de ce poate oferi natura, informeaza miercuri Live Science, transmite AGERPRES.

Kenneth Libbrecht, fizician la Institutul Tehnologic din California, vrea sa obtina in laborator cel mai mare fulg de nea si sa-i impinga simetria cat mai aproape de perfectiune. Prin controlul atent al conditiilor de formare a fulgilor de zapada, el a reusit sa obtina fulgi cu diametrul de 1,2 centimetri cu o simetrie impecabila.

Acest lucru nu este insa suficient pentru Libbrecht care vrea sa obtina cristale de zapada simetrice de peste 2,5 centimetri. Nu exista legi ale fizicii care sa impiedice formarea unor fulgi mari de zapada, sustine el. Insa atunci cand vrei fulgi cat mai mari, “este usor sa obtii cristale de zapada urate. Cu cat un fulg de nea este mai mare, cu atat mai multe lucruri pot merge prost”, a adaugat el.

In anul 2006 cercetatori ai NASA au evaluat fulgii de nea care au cazut in Ontario, Canada, si au ajuns la concluzia ca fulgii cu diametre de 1,5 centimetri nu sunt cu totul neobisnuiti si nu toti sunt urati (asimetrici).

In natura, zapada se formeaza la altitudini ridicate in atmosfera, cand in jurul unor particule de praf se formeaza cristale. Pe masura ce cristalele nou formate cad spre pamant, intalnesc diferite conditii de presiune, umiditate, temperatura, dinamica atmosferica etc care ii confera fiecarui fulg de nea unicitatea, conform cercetatorilor.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2