Un fost gardian SS de la Auschwitz, in varsta de 94 de ani, a fost pus sub acuzare in Germania

Reclame home 1
Reclame home 1
L’entrÈe du camp de Birkenau

Un fost gardian SS de la lagarul de exterminare de la Auschwitz a fost pus sub acuzare pentru complicitate la omoruri, a anuntat luni Parchetul german, deschizand calea desfasurarii unui proces in cazul barbatului in varsta de 94 de ani, relateaza AFP, informeaza AGERPRES.

Dupa decenii de erori, justitia germana s-a angajat intr-o cursa contra cronometru pentru a condamna fosti nazisti aflati inca in viata si care au avut un rol, chiar si de subaltern (gardian, contabil, telegrafist etc.), in crimele regimului hitlerist in lagare.

Acuzatul, care nu a fost identificat, a fost in functie la Auschwitz-Birkenau intre 1942 si 1943, perioada in care au sosit cel putin 15 trenuri cu deportati. Cel putin 13.335 din victimele respective au fost duse in camere de gazare inca de la sosirea lor, potrivit unui comunicat al Parchetului din Stuttgart.

Acuzatul a dat asigurari ca nu stia in acea vreme despre etapele si derularea crimelor. In varsta de 19 ani la momentul faptelor si deci minor in acea vreme, el ar urma sa compara in fata tribunalului pentru minori din Mannheim la o data inca neprecizata.

Aproximativ 1,1 milioane de persoane, dintre care 90 % evrei, au murit in lagarul de la Auschwitz-Birkenau intre 1940 si 1945.

Germania a judecat si condamnat in ultimii ani mai multi fosti militari SS pentru complicitate la omor, dar pana acum nici unul nu a mers la inchisoare.

Oskar Groning, zis ”contabilul de la Auschwitz”, a murit in martie la varsta de 96 de ani, chiar inainte de incarcerarea sa. El fusese condamnat in 2015 la patru ani de inchisoare pentru complicitate la moartea a 300.000 de evrei.

Urmaririle in justitie in cazul multor altora nu s-au finalizat, deoarece starea lor de sanatate a fost considerata incompatibila cu desfasurarea unui proces.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole