Un functionar public castiga, in medie, cu 58% mai mult decat angajatii din restul economiei

Cei peste 211.000 de angajati din sectorul ”administratie publica si aparare” au ajuns la un salariu mediu net de 4.961 de lei net in luna iunie, peste salariul mediu net la nivel national, care a fost 3.142 de lei, relateaza Ziarul Financiar.

Cei peste 211.000 de angajati din sectorul ”administratie publica si aparare” au ajuns la un salariu mediu net de 4.961 de lei net in luna iunie a acestui an, in crestere cu 18% fata de perioada similara din 2018, arata datele Institutului National de Statistica.

Spre comparatie, salariul mediu net la nivel national a fost 3.142 de lei net in iunie 2019 (+15% fata de perioada similara din 2018), ceea ce inseamna ca un functionar public castiga, in medie, cu 58% mai mult decat angajatii din restul economiei.

„Problema nu este ca salariile functionarilor publici sunt prea mari, ci ca sunt prea mari comparativ cu ceea ce fac si ceea ce ofera ca servicii. Daca ar oferi servicii bune, nu ar avea nimeni nimic de spus in legatura cu nivelul lor salarial. (…) In mediul privat, ca sa castigi 5.000 de lei net pe luna trebuie sa ai ani buni de experienta profesionala sau sa fii angajat in sectorul IT“, a explicat Cristina Savuica, presedinte si director general al grupului de companii Lugera, cu activitati de recrutare si inchiriere de forta de munca an regim temporar, care are in prezent peste 8.000 de salariati.

Potrivit Mediafax, angajatii din administratia publica si din aparare sunt cel mai bine platiti bugetari si au acest statut de ani buni, chiar daca in ultimii ani cresterile salariale mai accelerate au fost pentru profesori si pentru angajatii din sectorul medical.

Astfel, angajatii din sanatate si asistenta sociala au ajuns la un salariu mediu de 3.859 de lei net in iunie 2019 (in crestere cu 10% fata de iunie 2018 si cu 23% peste nivelul salariului mediu pe economie), iar in educatie salariul mediu a ajuns la 3.657 de lei net in iunie 2019 (+30% fata de iunie 2018 si cu 16% peste nivelul salariului mediu pe economie).

„Am vazut unele studii care arata ca sunt 1,4 milioane de angajati cu salariul minim in privat, ceea ce arata, din nou, ca exista unele anomalii“, a adaugat Cristina Savuica. Intr-adevar, unu din patru angajati din Romania castiga salariul minim pe economie de 1.263 de lei net pe luna, iar majoritatea acestora lucreaza in sectorul privat.

Cresterile salariale de la stat au generat si o migratie a angajatilor din privat catre sectorul bugetar.

Salariile celor 1,2 milioane de angajati bugetari au generat cheltuieli de 22 mld. euro in 2018, adica 11% din PIB (calculat dupa standarde europene), potrivit datelor AMECO, baza de date macroeconomice a Comisiei Europene. Spre comparatie, in 2014, salariile bugetarilor au reprezentat 7,9% din PIB, iar in 2015 au insemnat 7,8% din PIB, mai arata statisticile.

Datele oficiale mai arata ca numarul de salariati din economie a ajuns la 4,98 milioane de persoane la finalul lunii iunie 2019, in crestere cu aproape 40.000 de persoane fata de perioada similara din 2018.

Din totalul noilor angajari, 40% au fost facute in cele trei mari domenii ale sectorului bugetar, mai arata datele oficiale. Intre timp, angajatorii se confrunta cu un deficit acut de personal, acesta fiind influentat si de fenomenul migratiei externe.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1