septembrie 17, 2021

Un inalt oficial al ONU atrage atentia asupra nevoii de asistenta umanitara din Coreea de Nord

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Seful Biroului ONU pentru operatiuni umanitare a atras atentia asupra necesitatilor de asistenta umanitara din Coreea de Nord, dupa prima vizita la acest nivel din 2011 in statul izolat din Asia, relateaza miercuri agentia Reuters, informeaza AGERPRES.

Coordonatorul ONU pentru operatiuni umanitare, Mark Lowcock, care si-a inceput luni vizita in Coreea de Nord, a subliniat intr-o inregistrare video postata pe contul sau de Twitter si pe site-ul ONU ca peste jumatate dintre copiii din zonele rurale, inclusiv din zonele din sud-vestul nord-coreean pe care le-a vizitat deja, nu au la dispozitie apa curata.

In acelasi timp, circa 20% dintre copiii din Coreea de Nord sufera de malnutritie, ceea ce arata ca este necesara cresterea fondurilor destinate ajutorului umanitar, a spus Lowcock.

Responsabilul ONU a explicat ca accesul lucratorilor umanitari s-a imbunatatit, dar finantarea operatiunilor umanitare este insuficienta.

Desi operatiunile umanitare fac exceptie de la regimul sanctiunilor impuse Coreei de Nord din cauza programelor sale nuclear si balistic, oficiali ai Natiunilor Unite au avertizat de-a lungul timpului ca aceste sanctiuni exacerbarea problemele umanitare, incetinind livrarea ajutoarelor, mentioneaza Reuters.

ONU a indicat ca din lipsa de fonduri a trebuit sa puna capat in noiembrie unui program prin care erau livrate alimente gradinitelor din Coreea de Nord si ca planul sau pe 2018 de “Nevoi si prioritati” in Coreea de Nord este subfinantat in proportie de 90%.

La un spital care nu beneficiaza de sprijinul ONU, Lowcock a constatat ca exista 140 de pacienti cu tuberculoza si medicamente pentru doar 40 dintre ei.

Peste 10 milioane de oameni, adica aproximativ 40% din populatia Coreei de Nord, au nevoie de asistenta umanitara, potrivit unui comunicat al ONU.

Lowcock are prevazute in cursul vizitei sale si intalniri cu oficiali guvernamentali nord-coreeni.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2