Un miliardar norvegian isi doneaza o mare parte din avere cercetarii oceanelor

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Unul dintre cei mai bogati oameni din Norvegia, industriasul Kjell Inge Rokke, a anuntat marti ca intentioneaza sa isi doneaza o mare parte din avere in beneficiul societatii, informeaza DPA, transmita AGERPRES.

Primul pas pe care Rokke l-a facut in acest sens a fost acela de a finanta constructia unei nave de cercetare si explorare a oceanelor, in parteneriat cu grupul World Wide Fund for Nature (WWF) Norvegia.

”Oceanele mi-au oferit oportunitati importante. Sunt recunoscator pentru acest lucru”, si-a motivat Rokke gestul intr-un rar interviu acordat cotidianului Aftenposten.

Contractul pentru constructia navei a fost semnat luni, insa nu a fost dezvaluita nici o suma.

Nava de 181 de metri lungime urmeaza sa fie lansata in anul 2020 si va gazdui 60 de cercetatori.

Rokke nu a facut nici o declaratie cu privire la procentul din averea sa estimata la 2 miliarde de dolari care va fi indreptat catre activitati filantropice, insa a spus ca ideea de a finanta constructia unei nave pentru cercetare i-a incoltit in urma cu cativa ani. ”Oceanele acopera 70% din suprafata Pamantului si mai sunt multe de investigat”, a adaugat el.

Minisubmarine si drone vor fi folosite pentru a cerceta marea si atmosfera.

Una dintre misiunile-cheie ale navei va fi aceea de distrugere a deseurilor din plastic, o problema din ce in ce mai mare cu care se confrunta marile lumii, cauzata de faptul ca plasticul nu este biodegradabil si se fragmenteaza in particule. Ulterior, pestii si planctonul se hranesc cu aceste microplastice care patrund ulterior in lantul alimentar.

Magnatul in varsta de 58 de ani activeaza in industria petrolului si a pescuitului avand in proprietate vase pentru recoltarea krillului din Antarctica si este actionarul principal in conglomeratul Aker ASA, precizeaza sursa citata.

WWF Norvegia nu a manifestat nici o retinere cu privire la aceasta cooperare in pofida diferendelor legate de extractia petrolului si a anuntat ca ”va continua sa il provoace pe Rokke cand nu vom cadea de acord”, dupa cum s-a exprimat liderul gruparii ecologiste, Nina Jensen.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2