In spatele celor mai multe dintre inventii se afla numeroase esecuri. Adeseori uitate de creatorii lor, astfel de obiecte au fost scoase din depozite si reunite in orasul Helsingborg din Suedia, unde sunt expuse incepand de miercuri in cadrul unui muzeu dedicat esecurilor comerciale, informeaza cnewsmatin.fr si titreaza Agerpres.
„Obiectivul muzeului este de a arata ca inovatia are nevoie de esecuri. Daca ne temem de esec, atunci nu putem sa existam”, a declarat fondatorul „Museum of failure” („Muzeul esecurilor”), Samuel West, pentru a-si justifica demersul.
Doctor in psihologia organizatiilor, Samuel West este foarte interesat de maniera in care companiile isi administreaza esecurile. „Vreau sa incurajez organizatiile sa invete mai bine de pe urma esecurilor, nu doar sa le ignore si sa pretinda ca ele nu s-au petrecut niciodata”. Expertul suedez considera ca „modul in care o organizatie isi administreaza rateurile este esential pentru creativitatea ei” si doreste sa sensibilizeze societatea in privinta importantei esecurilor si a acceptarii lor. „Sa sanctionezi pe cineva pentru ca s-a inselat este contraproductiv”, a adaugat Samuel West.
Pentru a-si promova ideile si pentru a combate tabuul ratarii, Samuel West a selectat esecurile comerciale ale marilor companii din domeniul consumului mondial. In muzeul din Helsingborg sunt expuse produse insolite, precum Coca-Cola Blak (o reteta cu cafea, cu un ambalaj maroniu, comercializata in 2006 si retrasa din circulatie dupa trei ani), Google Glass (un esec comercial din cauza lipsei progresului tehnologic si a prezentei unei camere foto-video, care incalca principiul respectarii vietii private), un Apple Newton (stramosul produsului iPad, uitat in prezent de toata lumea) si „Bic for her” (un pix creat de compania Bic si destinat fetelor, care nu prezenta insa niciun element specific care, eventual, ar putea fi asociat scrisului feminin, desi produsul se plasa pe piata feminina).