Un new-yorkez inchis pentru crima a fost declarat nevinovat si eliberat dupa 29 de ani

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Un new-yorkez a fost eliberat miercuri din inchisoare, fiind declarat nevinovat de crima dupa aproape 29 de ani petrecuti in spatele gratiilor. Un judecator a casat condamnarea, aratand ca marturisirea lui David McCallum din 1985, cand avea 16 ani, a fost falsa si ca nu exista niciun element material care sa justifice pedeapsa, relateaza joi AFP citata de Agerpres.

McCallum a fost arestat, alaturi de alt adolescent de varsta lui, Willie Stuckey (mort in inchisoare), la scurta vreme de la rapirea si uciderea (pe 20 octombrie 1985) unui tanar de 20 de ani in cartierul Queens. Corpul victimei a fost gasit a doua zi, cu un glont in cap.

Dupa ce au fost arestati, cei doi tineri au recunoscut crima si au fost condamnati pentru omor, rapire si furt in 1986, la o pedeapsa de cel putin 25 de ani, putand ajunge la detentie pe viata. ‘Dupa ce au fost revazute toate faptele si circumstantele dosarului McCallum — Stuckey — in care verdictul s-a dat doar pe baza marturisirilor inculpatilor—, condamnarile nu s-au putut sustine’, a declarat procurorul de Brooklyn, Kenneth Thompson, afirmand ca marturisirile lor erau false. El a solicitat unui judecator sa anuleze condamnarile, iar acesta a dat curs cererii in cursul dupa-amiezii de miercuri.

‘Sunt foarte multumit, dar si foarte trist’, a spus McCallum dupa anularea condamnarii, regretand ca Willie Stuckey nu este alaturi de el. El a adaugat ca spera sa isi termine scoala si sa vorbeasca despre erorile judiciare, despre care crede ca ar putea continua. ‘Sistemul este defect, dar acest lucru nu inseamna ca nu poate fi reparat. Cred ca trebuie sa fim mai atenti la cei care plang ca sa ii putem ajuta’, a afirmat el.

Dosarul celor doi condamnati a fost redeschis in luna ianuarie de o unitate speciala creata de procurorul de Brooklyn, numita Unitatea de reexaminare a condamnarilor (CRU). Circa o suta de dosare litigioase urmeaza sa fie analizate de aceasta unitate speciala, in fruntea careia Thompson a numit un profesor de drept de la Harvard, Ronald Sullivan. Dupa zece luni de ancheta, ‘CRU a ajuns la concluzia ca marturisirile (celor doi adolescenti) erau false, nefiind sustinute de martori sau elemente materiale’, a spus Thompson miercuri dimineata.

Reexaminarile realizate de CRU au dus pana acum la anularea a noua condamnari, in timp ce 17 au fost considerate justificate.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2